NEMA MIRA ZA NOVU UPRAVU

Lažna dojava o bombi u RIZ-u! Psihološki rat se nastavlja

31.10.2012 u 11:45

Bionic
Reading

Nakon što je oko 9 sati nepoznati muški glas nazvao centralu tvornice RIZ odašiljači i dojavio da je u zgradu u Božidarevićevoj ulici podmetnuta eksplozivna naprava, na teren je izašao protueksplozivni tim zagrebačke policije potpomognut specijalnim psima. Nakon više od dva sata zaključeno je da je dojava o bombi bila lažna

Sindikat metalaca izvijestio je da je proizvodnja odmah zaustavljena, a da su radnici ispred tvornice čekali policiju.

'Radi se o psihološkom ratu kojemu je cilj opstruirati i destabilizirati rad RIZ-a i uznemiravati radnike koji su konačno odahnuli jučer, nakon što je tvornica dobila novu upravu u kojoj sjedi i predstavnik stare uprave, kojeg radnici podržavaju, vrsni stručnjak Stjepan Planinić, zaslužan za unosan RIZ-ov posao s Južnom Korejom', kazala je za tportal glavna sindikalna povjerenica Sindikata metalaca Hrvatske Marina Glokević.

Sindikalistica Glokević istaknula je da su radnici odahnuli nakon što je završila krizna i napeta situacija s bivšom upravom na čelu s Kamilom Vranom. Kazala je kako je i 11 suspendiranih radnika vraćeno u radni proces, a naoružani zaštitari su maknuti iz tvornice.

Pojasnila je da se oko RIZ-a lomi previše političkih i financijskih interesa koji destabiliziraju normalan rad tvornice i radnika. Stoga je, rekla je, izuzetno važno da policija otkrije tko stoji iza današnje lažne dojave o bombi. Jedan od najčešće spominjanih interesa koji se lome oko RIZ-a jest jagma za atraktivnim zemljištem na području Maksimira. Kako bi se konačno riješili tog teškog kamena oko vrata i da bi mogli nastaviti neometano raditi, Marina Glokević kaže ne bi bilo ludo preseliti tvornicu u industrijsku zonu, a novac od prodaje zemljišta uložiti u razvoj.

Podsjetimo, stara uprava RIZ odašiljača je prije dva dana pala jer joj je leđa okrenula predsjednica nadzornog odbora Vesna Čizmar zbog, kako je istaknula, niza nezakonitosti i rastrošnosti u poslovanju, psihičkog zlostavljanja radnika, prijetnji svih vrsta te potpune nezainteresiranosti za sadašnjost i budućnost tvrtke.

Među nezakonitostima Marina Glokević navodi da je stara uprava uzela kredit od 6,5 milijuna kuna, za što nije pitala ni obavijestila NO, isplatila članovima uprave predujam na ime plaća bez pravovaljanog ugovornog odnosa, suspendirala 11 radnika bez provedbe postupka, a svim službama i radnicima zabranila bilo kakvu komunikaciju s NO.

'U mjesec dana direktor Vrana je neracionalno potrošio milijun kuna - od toga samo troškovi zaštitarske tvrtke iznose 250 tisuća kuna, na peglanje lošeg imidža PR agenciji su platili 50 tisuća kuna, a za novi su namještaj potrošili više od 60.000 kuna', ogorčena je Glokević.