NE ZNA SE NI TKO NI GDJE

Lavrov tvrdi da sirijska vlada i oporba pregovaraju

27.12.2016 u 13:30

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u utorak je izjavio da su u tijeku pregovori između sirijske vlade i oporbe prije održavanja mogućih mirovnih pregovora u kazahstanskoj Astani, piše Interfax.

Lavrov nije kazao gdje se pregovori održavaju, a nije poznato ni koje oporbene grupe sudjeluju. Visoko povjerenstvo za pregovore, tijelo što ga čine politički i oružani oponenti predsjednika Bašara al Asada izvijestilo je da nema saznanja o održavanju pregovora.

Povjerenstvo čine i pripadnici oružanih grupa koje se bore protiv Asada pod vodstvom Slobodne sirijske vojske, a njezini su pripadnici sudjelovali u neuspjelim nastojanjima da se početkom godine pokrenu mirovni pregovori.

Rusija, Iran i Turska prošli su tjedan kazali da su spremni pomoći u posredovanju pri postizanju mirovnog sporazuma nakon pregovora u Moskvi kada je usvojena deklaracija kojom su postavljena načela što ih mora imati svaki sporazum. Novinska agencjia RIA objavila je izjavu neimenovanog diplomatskog izvora po kojoj predstavnici ruske i turske vojske održavaju konzultacije sa sirijskom oporbom u Ankari o tome na koji bi način potencijalni opći prekid vatre mogao zaživjeti.