aneksija krima

Lavrov: Rusija ne kani tražiti EU ukidanje sankcija

14.04.2020 u 12:42

Bionic
Reading

Rusija neće tražiti od Bruxellesa ukidanje sankcija zbog koronavirusa, rekao je u utorak šef diplomacije Sergej Lavrov i najavio da je Moskva spremna sa Sjedinjenim Državama razgovarati o hipersoničnim projektilima, prenose agencije.

Rusija ne kani zatražiti od Europske unije ukidanje sankcija zbog pandemije koronavirusa, rekao je Lavrov, kako je prenijela agencija TASS.

EU je sankcije nametnuo energetskom, zatim financijsjkom i bankovnom sektoru Rusije kao kaznu za rusku aneksiju poluotoka Krima 2014.

Moskva je spremna razgovarati o hipersoničnim projektilima s Washingtonom u sklopu strateške sigurnosti, rekao je Lavrov, javlja agencija RIA.

Lavrov je rekao da će telefonski razgovarati sa svojim američkim kolegom Mikeom Pompeom sljedećih dana, prenijeli su mediji.

U kolovozu 2019., SAD se povukao iz povijesnog sporazuma Sporazuma o eliminaciji nuklearnih projektila kratkog i srednjeg dometa (INF), sklopljenog s Rusijom 1987., optuživši Rusiju da razvija zabranjeni projektil i da ne poštuje sporazum, što Moskva niječe.

Time su se zaoštrili odnosi između dvaju nekadašnjih protivnika u hladnom ratu.

INF sporazum je zabranio kopnene nuklearne i konvencionalne balističke i krstareće projektile dometa od 500 do 5500 kilometara. Raskid sporazuma znači da Washington i Moskva mogu legalno razvijati i razmještati takve projektile.