NAJTEŽE POGOĐENI RECESIJOM

Latvijci biraju na parlamentarnim izborima

02.10.2010 u 09:40

Bionic
Reading

Glasačka mjesta otvorena su u subotu ujutro u Latviji na prvim parlamentarnim izborima otkad je ta mala baltička zemlja 2008. godine ušla u recesiju, najtežu među svim članicama Europske unije

Najnovija ispitivanja javnog mnijenja daju Bloku jedinstva premijera desnog centra Valdisa Dombrovskisa jednake izglede kao i oporbenoj stranci ljevice Centru harmonije. Oba bloka imaju podršku trećine latvijskih birača i mogla bi osvojiti po tridesetak mjesta u 100-članom jednodomnom parlamentu.

Glasački uredi trebali bi se zatvoriti u 20 sati po lokalnom vremenu, a rezultate se očekuje u nedjelju.

Centar harmonije podržava većinom rusofona manjina koja predstavlja 27 posto stanovništva te zemlje s 2,2 milijuna stanovnika, koja je između Drugog svjetskog rata i 1991. bila sovjetska republika.

Dombrovskis je preuzeo dužnost u ožujku 2009., pošto je prethodna vlada podnijela ostavku. Naslijedio je državu na rubu stečaja i dobio međunarodne pohvale za način na koji je stabilizirao gospodarstvo nevjerojatno strogim mjerama štednje.

Latvijci sada strahuju od novog stezanja remena i novih smanjenja socijalnih prava.

Ankete pokazuju da će preostala trećina birača glasati za 'male igrače', a ti će presuditi koji će od dva velika bloka pobijediti.

Predsjednik države Valdis Zatlers u konačnici odlučuje komu povjeriti mandat za sastavljanje nove vlade koja će po svim prilikama biti koalicijska.

Latvijski je BDP rastao rekordno, više od 10 posto 2006.-2007., no rekordno je i pao pa je zemlja najteže pogođena recesijom zbog neodrživa deficita i golema duga. U 2009. godini BDP je pao za 18 posto, najviše u EU-u i na svijetu, prema podacima CIA Factbooka.

Od 1,2 milijuna radno aktivnog stanovništva, više od 17 posto je nezaposlenih, a inflacija iznosi 3,5 posto. MMF, EU i drugi strani zajmodavci osigurali su Latviji 7,5 milijardi eura kredita kako bi joj pomogli izići iz krize, no sad te kredite treba i vraćati.