PRATITE UŽIVO

Lansirana letjelica koja će ljude odvesti na Mars!

05.12.2014 u 12:00

Bionic
Reading

NASA je danas uspješno lansirala svemirsku kapsulu koja bi u skoroj budućnosti trebala prevesti prve ljude u daleki svemir, prvo na Mjesec i asteroide, a zatim i na Mars

Jučerašnji pokušaj lansiranja odgođen je kako zbog jakog vjetra, tako i zbog nekih tehničkih problema sa spremnicima goriva.

Kapsulu Orion iz Cape Canaverala na Floridi u svemir je ponijela raketa Delta IV. Stožasta letjelica pomalo podsjeća na zapovjedni brod Apollo kojim su ljudi 1960-ih i 1970-ih putovali na Mjesec. Budući da je ovo prvi pokusni let Oriona, u njemu nema ljudi.

Vremenski uvjeti za lansiranje ni danas nisu bili idealni, no bilo je dovoljno nekoliko minuta povoljnog vremena da se ono obavi. Vremenski prozor za polijetanje bio je od 13:05 do 15:44 sati po našem vremenu, a NASA je iskoristila već prvu minutu.

Kapsula Orion razvija se paralelno s novom raketom koja bi trebala doživjeti premijerni let 2017. ili 2018. Dizajnirana je za prijevoz četiri do šest astronauta. Iskoristiv prostor za život je oko devet četvornih metara, zapremina oko 20 prostornih metara, a teška je malo manje od devet tona. Ima za oko 50 posto više prostora od Apolla. Njezini sustavi održavanja života, zaštite od zračenja, kontrole i sl. razvijat će se kako će se razvijati tehnologije. Na asteroide bi trebala prevesti ljude do 2025, a na Mars sredinom 2030-ih. Za let na Crveni planet trebat će osigurati naprednu zaštitu od opasnih zračenja.

Na probnom letu koji će trajati oko četiri i pol sata Orion bi se trebao uzdići do visine od 6.000 km, dva puta obići Zemlju i potom se vratiti u atmosferu pri brzini ulaska od oko 30.000 km na sat, sličnoj onoj koja bi se očekivala pri povratku kapsule s putovanja na Mjesec.

'Ovo je golema stvar; to je džinovski dan za nas', rekao je NASA-in upravitelj Charlie Bolden.

'Ovo je početak istraživanja izvan Zemljine orbite', rekao je Mark Geyer, direktor programa Orion.

Tijekom prvog kruga oko Zemlje Orion će letjeti u niskoj orbiti na visini između 185 i 888 kilometara. U drugom krugu motori rakete će se ponovno upaliti pa će Orion poletjeli do gotovo 6.000 km u svemir.

Četiri sata nakon lansiranja motori će se ponovo pokrenuti na deset sekundi kako bi se Orion usmjerio prema Zemlji. Uz lansiranje jedna od najkritičnijih faza leta bit će ulazak kapsule u gornji dio atmosfere. Kontrola leta tada će na dvije i pol minute izgubiti kontakt s letjelicom jer će se kapsula trenjem zagrijati na 2.200°C pa će se oko nje stvoriti užarena plazma koja blokira elektromagnetske signale.

Ako preživi kritičnu fazu, Orion će slobodnim padom nastaviti prema Zemlji. Njegovo putovanje usporit će tri golema padobrana, a konačno odredište trebale bi biti vode Tihog oceana pokraj obale meksičkog poluotoka Donja Kalifornija. Orion će konačno pokupiti američki vojni brod.

Za sada, u prvoj fazi leta sve se odvija savršeno po planu. Slijetanje u ocean očekuje se oko 17:30 h.