Lana Del Rey - djevojka oko koje se lome koplja

Lana Del Rey - djevojka oko koje se lome koplja

10.01.2012 u 12:07

Bionic
Reading

Lana Del Rey ipak je mala bogata Amerikanka ne pretjerano dobrih vokalnih sposobnosti, ali svojim je čudnim glasom i stasom obilježila proteklu godinu i postala zvijezda Youtubea

Ili je volite pa vam je njezina numera 'Video games' još uvijek na vrhu top rated playliste na iPodu ili vam toliko ide na živce pa mijenjate MTV-jev kanal na kojem se neprestano vrti njezin najnoviji videouradak za pjesmu 'Born to die'.

Sad već svatko imalo aktivan na društvenim mrežama ili Youtubeu zna tko je Lana Del Rey. I gotovo se svi slažu oko jednog: nešto je čudno u njezinom glasu, ali i stasu.

Priznajem, njezine su se pjesme 'Video games' i 'Blue jeans' izvrtjele na mojem iPodu do te mjere da se ne bi dale slušati da su kojim slučajem objavljene prije 15-ak godina na trakama.

Prvi i trenutačno njezin jedini album 'Kill kill', koji je objavljen 2010, prošao je poprilično nezapaženo. Doduše, tada se zvala pravim imenom Lizzy (skraćeno od Elisabeth) Grant i izgledala je nešto manje plastično. Kasnije je na nagovor svog menadžmenta promijenila ime u Lana Del Rey (obožava Lanu Turner i Fordov model Del Rey), poradila na stajlingu i - voila. Sama činjenica da je kći njujorškog milijunaša, internetskog investitora Roba Granta, omogućila joj je, vjerujem, odličan marketing i suradnju s producentom Davidom Kahneom, koji je radio s Paulom McCartneyjem, dobio Grammyja s Tonyjem Bennettom i otkrio Reginu Spektor.



Otkada je promijenila izdavača i pustila pjesmu 'Video games' na internet, za koju je sama radila i videospot, šeranje istog do danas nije prestalo. Lana priznaje da nije očekivala da će ljudi tako dobro prihvatiti pjesmu, a nekako joj vjerujemo jer je nakon tolike internetske eksploatacije morala angažirati copyrigtere koji su tražili dozvolu za svaki kadar koji je upotrijebila u montaži jer ih je uzimala iz raznih videoklipova s Youtubea.

Lana del rey



O Lani se danas piše svašta; spočitavaju joj da je proizvod dobro upakiranog marketinga, da je sve na njoj fake, posebice njezine ogromne usne za koje teško tko može povjerovati da su prave iako ona tvrdi da jesu, da su joj nastupi uživo daleko lošiji od studijske izvedbe (kao što i jesu) itd. No čitajući njezine intervjue i izjave stječe se dojam da ne pokušava kontrolirati medije. Nadam se da je iskrena kada kaže da radi ono što voli i da je boli briga što drugi misle o njoj.

Lana del rey




Idol: Elvis Presley i Kurt Cobain

Film noir: Sunset Blvd ili Deep Sleep

Glumica: Lana Turner

Grad: Venecija i NYC

Knjiga:
'Think and Grow Rich', Napoleon Hill

Ploča: 'Agnus Dei', Samuel Barbe

Inspiracija: estetika 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća



Lana del rey



U iščekivanju Laninog novog albuma zanima me što vi mislite; je li Lana Del Rey djevojka koja je plesala samo jedno ljeto ili ima još potencijala u njoj?

'Video games'... još uvijek, za mene, njezin je najbolji uradak.