POLITIČKE REAKCIJE

Vrdoljak: Od povjerenika očekujem sve ono što Titanik Vlada nije bila u stanju napraviti

10.04.2017 u 10:12

Bionic
Reading

Nakon što je Vlada odlučila da će povjerenik u Agrokoru biti Ante Ramljak, Trgovački sud u Zagrebu u roku od dva dana treba donijeti rješenje o pokretanju postupka izvanredne uprave i imenovanju povjerenika. Prve reakcije na imenovanje Ramljaka počele su stizati

'Uvijek preferiram ljude iz Hrvatske nego izvana jer bolje razumiju situaciju', komentirao je kratko za tportal Ramljakovo imenovanje potpredsjednik SDP-a Boris Lalovac.

'Želim mu puno sreće i da smiri situaciju', kratko nam je kazao Lalovac.

Vrdoljak: Od povjerenika očekujem sve ono što Titanik Vlada nije bila u stanju napraviti

'Očekujem od povjerenika odlučnost, brzinu, znanje i rezultat – sve ono što ova Titanik Vlada nije bila u stanju napraviti u posljednja tri mjeseca. Izgubljena tri mjeseca su dovela do ovako katastrofalne situacije, blokada i vrlo ozbiljnih problema kod dobavljača u sustavu Agrokora', rekao je predsjednik HNS-a i potpredsjednik Sabora Ivan Vrdoljak komentirajući najnoviji razvoj situacije s Agrokorom.

Poručio je da ga ne zanimaju imena i da od povjerenika očekuje dijalog. 'Od povjerenika očekujem, naravno, dijalog, za razliku od premijera koji je odbio pravovremenu pomoć', rekao je Vrdoljak podsjetivši na pet amandmana koje je HNS predložio s ciljem zaštite malih i velikih dobavljača. Da su HNS-ovi amandmani bili prihvaćeni dobavljači bi bili zakonski zaštićeni i ne bi se nalazili u ovakvom problemu, poručuje ta stranka u priopćenju.

Ivan Vrdoljak o povjereniku za Agrokor Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HNS

U HNS-u podsjećaju da se Vrdoljak još prije mjesec dana stavio na raspolaganje premijeru Plenkoviću i ponudi model rješenja krize. 'No umjesto da je Vlada prihvatila naše sugestije, ipak se odlučila za bahatost i neodgovornosti prema svim hrvatskim građanima. Da je tome tako dokazuju i izjave vladajućih, koji nas već dva mjeseca uvjeravaju da će 'sve biti ok', dok čak i Vladin izvanredni povjerenik upozorava da smo 'svi ugroženi u ovoj situaciji, da je situacija ozbiljna i da nam prijeti vrlo ozbiljan ekonomski problem'.', poručuju iz HNS-a.

'To je bilo očito i 25. siječnja, kada Hrvatska bilježi prvi ozbiljniji pad kreditnog rejtinga, a situacija u Agrokoru sve jače zvoni na uzbunu, no samo dan kasnije ministar financija Zdravko Marić u izjavama uvjerava da je 'kompanija i dalje u dobrom stanju' i da do mogućeg bankrota neće doći. Sve su to potvrde neodlučnosti, neznanja i anemičnosti Titanik Vlade koja nas svakim danom vodi prema santi leda', kažu u HNS-u.

Podsjetimo, Vlada je u ponedjeljak ujutro na sjednici izabrala Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika u koncernu Agrokor. On svoj tim tek treba izabrati, a i sama Vlada još mora imenovati njegove zamjenike.

Ramljak je imenovan sukladno tzv. lex Agrokoru kojeg je u petak aktivirao Ivica Todorić. Sam zakon izglasan je na sjednici Sabora u četvrtak, no oporba ga je dočekala na nož.  SDP je već najavio inicijativu za osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor, ali i traženje opoziva ministra financija Zdravka Marića.