novi rektor

Lakušić: Na meni je velika odgovornost vratiti Sveučilištu mjesto i položaj koji mu pripadaju

18.10.2022 u 15:56

Bionic
Reading

Novi rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić poručio je u utorak da je na njemu velika odgovornost osigurati kvalitetu studiranja te najavio da će podupirati sve aktivnosti koje pripremaju studente da budu samouvjereni, inovativni i spremni suočiti se sa svojom budućnosti

"Na meni je velika odgovornost osigurati kvalitetu studiranja i vratiti mu mjesto i položaj koji Sveučilištu pripadaju kao jednom od najstarijih i najvećih u Europi", kazao je Lakušić u inauguracijskom govoru u Hrvatskom narodnom kazalištu na svečanosti kojoj su nazočili brojni članovi akademske zajednice te predstavnici društvenog i političkog života Hrvatske.

U tom kontekstu najavio je da će zato podupirati sve aktivnosti koje pripremaju studente da budu "samouvjereni, inovativni i spremni suočiti se sa svojom budućnosti na pozitivan i uspješan način".

Nakon što mu je odlazeći rektor Damir Boras predao insignije Sveučilišta u Zagrebu, Lakušić je u govoru rekao da njegov program ima viziju modernog, prepoznatljivog i razvojnog Sveučilišta koji od uprave traži puno rada i odricanje kako bi se realizirao.

Naglasio je da "ogromno povjerenje" koje je dobio, za njega i njegov tim znači veliku obvezu i odgovornost u vođenju veoma složenog mehanizma Sveučilišta te dodao da mu je ostvareni rezultat "vjetar u leđa".

Osnovna postavka programa je, kaže, da je student u središtu sveučilišne zajednice. "Naša je obveza studentima davati kvalitetne programe uz koje će stjecati kompetencije. Kvaliteta njihova obrazovanja jamstvo je razvoja, naglasio je Lakušić, dodajući da svi zajedno moramo raditi na tome da ih zadržimo u Hrvatskoj.

Istaknuo je da su istraživanje, stvaranje novih vrijednosti, rješavanje izazova, nove tehnologije i nova umjetnička djela ono što Sveučilište mora nuditi svojim studentima.

Lakušić: Strahova nemam

Novi rektor istaknuo je da strahova nema, a jedino čega se treba plašiti je, kaže, sam strah. "Strahova nemam već izazove koje ćemo moj tim i ja rješavati. Bez izazova nema napretka, tako sam djelovao kao dekan Građevinskog fakulteta, tako ću djelovati i kao rektor Sveučilišta u Zagrebu", najavio je Lakušić.

"Velikih rezultata nema bez kvalitetne znanstvene infrastrukture. Treba uložiti puno više napora u predstavljanju svojih dragocjenih rezultata. Važno je istaknuti da sve ovo nije moguće bez nesebičnog davanja djelatnika i uprave svih fakulteta", rekao je.

  • +9
Inauguracija novog rektora Sveučilišta u Zagrebu Stjepana Lakušića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Želja mu je da studenti tijekom studiranja osjete ponos da su studenti sveučilišta u Zagrebu. "Da bi se ovo realiziralo neophodan je snažan tim koji će se uhvatiti u koštac s izazovima", dodao je.

Bivši rektor Damir Boras zahvalio je svima s kojima je u dosadašnjih osam godina surađivao. Govoreći o izvrsnosti u obrazovanju, rekao je da se na zagrebačko Sveučilište upisuju maturanti s najboljim prosjekom ocjena, a broj upisanih studenata na Sveučilište u najmanjem je padu u posljednjih osam godina.

Boras je napomenuo da su okolnosti Lakušićeva nastupanja teže nego što bile kada je on počinjao svoju dužnost. Premda se stanje kasnije u njegovu mandatu pogoršalo gospodarski, s pandemijom i potresima, Sveučilište je napredovalo na većini rang lista, ocijenio je bivši rektor.

Citirajući riječi iz pjesme "Opomena" A.B. Šimića - čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda, Boras je novom rektoru i njegovu timu poželio uspjeh u svladavanju svih prepreka.

Milanović: Sveučilište u Zagrebu je hrvatsko srce i hrvatski mišić; Fuchs: Sveučilište vratiti na mjesto koje mu pripada

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je novom rektoru i kazao da je Sveučilište u Zagrebu hrvatsko srce i hrvatski mišić, "dakle, naše srce - jer to je identitet, i naš mišić - jer to je znanje, novac, utjecaj, tehnologija" te mu zaželio da Sveučilište bude uspješno te da se vodi kriterijima rang lista. Istaknuo je kako Sveučilište u Zagrebu ima velik zadatak, čiji značaj ne može prenaglasiti te dodao da bez novca i ogromnih ulaganja kritičkih znanja nema.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pozvao je da se Sveučilište vrati na mjesto koje mu pripada, budući da na najnovijoj THE World University Rankings ljestvici nije zauzelo mjesto koje bismo željeli i očekivali. Zagrebačko sveučilište od prevelike je važnosti za naše društvo, rekao je te izrazio podršku Vlade i Ministarstva.

Jedan je od instrumenata koji će dati okvir za učinkovite mehanizme daljnjeg razvoja i osiguravanja kvalitete visokog obrazovanja, ali i načela društvene odgovornosti visokih učilišta, i novousvojeni Zakon o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti kao i predstojeći Zakon o osiguravanju kvalitete u visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti.

Uvjeren sam da će takav pravni okvir, uz odgovornu i pozitivnu suradnju akademske zajednice i svih dionika sustava visokog obrazovanja pomoći visokim učilištima u jačanju svojeg položaja i boljem rangiranju, kazao je Fuchs.

Izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora Vesna Bedeković rekla je da je Sveučilište u Zagrebu alma mater svih drugih sveučilišta u Hrvatskoj te izrazila uvjerenje da će u narednom mandatu dati doprinos razvoju Hrvatske na isti način na koji je to radilo u svim važnim trenucima u povijesti.

Svečana inauguracija počela je, prema tradiciji, povorkom rektora, prorektora, dekana i članova Senata Sveučilišta u Zagrebu iz zgrade Rektorata došla je u Hrvatsko narodno kazalište, koje se nalazi u neposrednoj blizini.