politička kriza

Lajčak pozvao na uspostavu vlasti u BiH

21.06.2019 u 12:55

Bionic
Reading

Predsjedavajući OESS-a i slovački ministar vanjskih i europskih poslova Miroslav Lajčak pozvao je u petak političke stranke u Bosni i Hercegovini da uspostave vlast, osam mjeseci nakon održanih izbora u zemlji, i ubrzaju reforme kako bi zemlja izašla iz političke krize

Kako je priopćeno iz OESS-a, Lajčak je pozvao političare na provođenje ključnih reformi te na ponovno pokretanje dijaloga kako bi BiH izašla iz slijepe ulice 'koja ometa napredak i produbljuje društvene podjele".

Pritom je zatražio od sugovornika da uspostave vlade na federalnoj i državnoj razini bez odgode, te da ubrzaju reforme na europskome putu.

'Istina je da neslaganja postoje, ali strane bi trebale gledati u budućnost, te svoje napore usmjeriti povećanju stope zaposlenosti, poboljšanju zdravstva, osiguranju obrazovanja bez diskriminacije i usvajanju politika rada na polju zaštite okoliša, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, povećanju transparentnosti rada i profesionalnosti pravosuđa, te unapređenju pomirenja i zaštite ljudskih prava', rekao je Lajčak, kako ga citiraju iz OESS-a.

Pozvao je bosanskohercegovačke političare da rade na stvaranju pozitivnog ozračja te se odmaknu od retorike podjela.

'Ono što nam je sad potrebno više nego ikada jeste istinsko vodstvo, snažna vizija, te beskompromisna predanost budućnosti ove države i njezinih naroda', naglasio je Lajčak.

Osam mjeseci nakon održanih izbora u BiH još nije uspostavljen novi saziv Vijeća ministara BiH, niti Vlada Federacije BiH, te nove vlade u nekoliko županija.

Prijepori se vode između vodećih srpskih, bošnjačkih i hrvatskih stranaka vezano za nastavak približavanja NATO savezu te izmjenama Izbornog zakona BiH.