ŠKEGRO U HAAGU

'Lagao sam u interesu Hrvatske'

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.09.2009 18:24
  • Objavljeno 29.09.2009 u 18:19
Borislav Škegro

Borislav Škegro

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Biljana Gaurina

Nekadašnji ministar financija Borislav Škegro svjedočio je utorak u korist obrane optuženoga generala Ivana Čermaka sudu za ratne zločine u Haagu o tome da je Čermak u Knin poslan nakon Oluje radi normalizacije stanja u tom gradu

Po Škegrinu svjedočenju tadašnji hrvatski predsjednik Franjo Tuđman smatrao je da treba naći jednu osobu koju će poslati u Knin da integrira i oživi gospodarstvo. Nekoga, rekao je Škegro, "tko ima iskustvo, tko će ostvariti komunikaciju s UN-om i međunarodnom zajednicom, nekoga tko poznaje vojnu logistiku, tko govori neki strani jezik, neku multidimenzionalnu osobu".

"Čermak ima netipičan stil za jednoga generala i uspostavit će odnose s UN-om i međunarodnom zajednicom", opisao je Škegro način na koji se tada razmišljalo, "i tako je Čermak imenovan zapovjednikom zbornoga mjesta Knina".

"Ja sam se složio da je to vrlo dobar izbor. Držim da je Tuđman njime želio poslati poruku da smo htjeli da Srbi ostanu i da potičemo obnovu", rekao je i objasnio da je "normalizacija obuhvaćala i povratak osoba raseljenih, prognanih 1991. i onih koji su domove napustili 1995. Radilo se o svima, mandat je bio da se pomogne svima, bez obzira na nacionalnu pripadnost".

Svjedok obrane generala Čermaka, uz Antu Gotovinu i Mladena Markača jednoga od trojice hrvatskih generala optuženih u Haagu za ratne zločine u Oluji, u utorak je govorio o tome da je "zadaća vlade bila uspostaviti red i mir na oslobođenom području". Po njegovim riječima, "nakon razdoblja u kojem je Hrvatska bila četiri godine okupirana i vlasti nisu pod nadzorom imale taj teritorij, nijedna vlada ne može biti savršeno ustrojena".

Svjedok tvrdi da optuženi "Čermak nije mogao biti dio udruženog zločinačkog pothvata jer pothvata nije ni bilo". Vlada u kojoj je on bio zamjenik premijera nije sudjelovala ni u kakvu takvom planu. Da je plan postojao, on smatra da bi o njemu bio obaviješten. Zato kaže da je "siguran da su ta djela nastala zbog osobne osvete".

Kako bi mu srušili kredibilitet, tužitelji su Škegri predočili transkript razgovora s predsjednikom Tuđmanom.

'Ja tim ljudima u Washingtonu, predsjedniče, neću lagati. Ako treba, u interesu Hrvatske lagat ću i papi, kao što sam im u Saboru lagao u oči kad su me pitali zašto smo se zadužili kod Narodne banke, jer je bila riječ o oružju”, citirao je tužitelj iz transkripta pitajući Škegru zašto bi mu suci danas vjerovali ako je sam priznao da laže.

Škegro je objasnio da je Hrvatska u to vrijeme bila pod embargom UN-a na uvoz oružja i morala se tajno naoružavati. “Jesmo li tada kršili rezoluciju UN-a? Jesmo! To su bila takva vremena, i kada bih se ponovno našao u takvim okolnostima, isto bih učinio”, istaknuo je Škegro.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi