IZMJENE PRAVILA OPOREZIVANJA

Laburisti uskaču u pomoć radnicima koji ne primaju plaću

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 21.03.2014 12:57
  • Objavljeno 21.03.2014 u 12:57
Nansi Tireli

Nansi Tireli

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Ako radnik ima bruto plaću 5.000 kuna i pet mjeseci nije dobio plaću, koja mu se nakon toga isplaćuje jednokratno, i ako uzmemo da je takvih 50.000 radnika, onda oni na konto poreza na dohodak u proračun isplaćuju 262 milijuna kuna', primjer je zbog kojeg su Hrvatski laburisti odlučili u saborsku proceduru poslati prijedlog dopuna Zakona o porezu na dohodak

U Hrvatskoj čak 70.000 radnika ne prima plaću ili neredovito prima plaću i upravo zbog njih Laburisti predlažu izmjene zakona. Naime, činjenica da radnici ne dobivaju uopće plaću ili neredovito primaju plaću, kazala je Nansi Tireli, rezultira time da se njihove plaće, kada konačno budu isplaćene, oporezuju kao i direktorske plaće.

'Budući da se porez na dohodak obustavlja i uplaćuje prilikom svake isplate, u slučaju isplate više zaostalih plaća, osnovicu za obračun poreza na dohodak čini zbroj svih isplaćenih plaća, a ne svaka plaća zasebno. Stoga se događa da se minimalna plaća oporezuje po najvišoj stopi od 40 posto jer je nekom radniku isplaćeno nekoliko zaostalih minimalaca odjednom. Ovaj nedostatak dovodi do toga da radnici čija je plaća oporezovana po stopama od 25 i 40 posto, iako ostvaruju plaću koja ulazi u niži porezni razred, do ostatka svoje plaće dolaze tek podnošenjem porezne prijave i povratom više plaćenog poreza i prireza', kažu Laburisti.

Kako je plastično na primjeru objasnila Tireli, radnik sa 5.000 kuna bruto plaćom mora platiti 255 kuna poreza, no ako nekoliko mjeseci nije primio plaću, situacija se drastično mijenja. 'U slučaju isplate 20.000 kuna zaostalih plaća ili razlike plaća u jednom mjesecu, porezna obveza je 6.506,52 kuna. U slučaju prihvaćanja našeg prijedloga, porezna obveza bila bi 1.274,40 kuna ili čak 5.232,12 kuna manje', objašnjavaju Laburisti.

Tireli tumači da su, prema postojećim zakonima, umirovljenici zaštićeni od takvih situacija, no ne i radnici. 'Ovaj propust je nastao jer je vlast mislila da će radnici plaće dobivati redovito, no želje su jedno, a istina drugo', kazala je Tireli.

Stoga Laburisti predlažu da se u slučaju isplate plaća za više proteklih mjeseci istog poreznog razdoblja primjenjuju propisi koji važe na dan isplate i osobni odbitak za svaki mjesec za koji se obavlja isplata, utvrđen prema propisima koji su važili u mjesecu u kojem je plaća trebala biti isplaćena.

'Predloženim rješenjem izbjeći će se situacije da su radnici koji neredovito primaju plaću dodatno kažnjeni plaćanjem poreza po stopi koja se primjenjuje na iznadprosječna primanja', zaključuju Laburisti.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!