NE ŽELE POTPISIVANJE

Laburisti u Saboru prosvjeduju protiv ACTA-e

15.02.2012 u 11:24

Bionic
Reading

Dok Vlada još uvijek promišlja hoće li poput većine država Europske unije potpisati kontroverzu ACTA-u, zastupnici Hrvatskih laburista u Saboru su jasno iznijeli svoj stav. Naime, jutros su na svoje klupe u sabornici postavili maske Anonymousa i tako pokazali svoje neslaganje s ACTA-om

Iako je prosvjed laburista u Saboru prošao tiho, ta stranka je svoj jasan stav izrekla prošli tjedan.

'Hrvatski laburisti smatraju da je sporazum ACTA štetan jer kroz globalno usklađivanje i postroženje okvira zaštite različitih oblika intelektualnog vlasništva - patenata, robnih marki i autorskih prava - donosi izvjesni rizik za temeljna građanska prava. Autorska prava i intelektualno vlasništvo potrebno je zaštititi, ali ne nauštrb slobode građana. ACTA je prije svega djelo nadnacionalnih korporacijskih komunikacijskih mogula, iskovan u tajnosti, izvan okvira međudržavnih institucija te daleko od očiju javnosti. S obzirom da prihvaćanje sporazuma ACTA zahtijeva izmjene nacionalnog zakonodavstva na način da se kazneno djelo proširi na čin pomaganja u prekršaju, znači da za piratstvo odgovaraju posrednici, a ne oni koji su autorsko djelo otuđili, to stvara mehanizam blokiranja komunikacija tipa 'Zaustavite Reuters'', smatraju laburisti.

Već su najavili da će od Vlade zatražiti da odbije potpisati ACTA-u.

'ACTA i slični sporazumi o kojima se raspravlja u SAD-u imaju neizvjestan učinak na zaštitu autorskih prava, stoga su Hrvatski laburisti uvjereni da temeljni cilj i nije zaštita autorskih prava, već kontrola slobodnih komunikacija preko globalne mreže. S obzirom da je sloboda digitalnih komunikacija ogromno doprinijela demokratizaciji svijeta i slobodnom djelovanju građana i u našoj zemlji, svako se ograničavanje te slobode može smatrati kao izravan napad na slobodu i prava naših građana, zbog čega će laburisti tražiti od Vlade da odbije potpisati sporazum', zaključili su.