CO, HPB...

Laburisti traže izvanrednu sjednicu Sabora zbog 'ilegalne privatizacije'

20.08.2012 u 10:29

Bionic
Reading

Klub zastupnika Hrvatskih laburista – Stranke rada traži od potpredsjednika Sabora Josipa Leke da sazove izvanrednu sjednicu zbog nezakonite prodaje državne imovine

'Hrvatski laburisti – Stranka rada već su otvorenim pismom upozorili predsjednika Vlade i hrvatsku javnost na nezakonitost nakane prodaje značajnih društava u vlasništvu Republike Hrvatske (prvenstveno Croatia osiguranja i Hrvatske poštanske banke, kao i nekih drugih) i tzv. monetarizacije (odnosno davanja u koncesiju) Hrvatskih autocesta i Autoceste Zagreb – Rijeka', kažu iz stranke.

Naime, člancima 8. do 10. Zakona o upravljanju državnom imovinom propisani su dokumenti koje je potrebno donijeti da bi se moglo legalno upravljati državnom imovinom. Člankom 60. istog zakona propisani su rokovi u kojima se ti dokumenti moraju donijeti. Ovi podzakonski akti (Strategija i Plan) do sada nisu doneseni. 'Jasno je da time nisu ispunjeni zakonski uvjeti za najavljene prodaje državne imovine i davanje prometne infrastrukture u koncesiju, te da bi takvim postupanjem Vlada izravno kršila zakon, što, nadamo se, nitko nema namjeru i nikome nije u interesu', kažu Laburisti.

Traže da se do kraja kolovoza obave konzultacije predsjednika klubova zastupnika i sazove izvanredna sjednica.