većinom žene

Laburisti traže Corbynovog nasljednika, ova petorka nada se voditi britansku oporbu

13.01.2020 u 21:06

Bionic
Reading

Petero britanskih zastupnika dobili su potrebnu potporu za kandidaturu za predsjednika Laburističke stranke i nasljednika Jeremyja Corbyna i obnovu stranke koja je na parlamentarnim izborima doživjela težak poraz od konzervativaca Borisa Johnsona, priopćila je stranka u ponedjeljak.

Nakon prvog kruga izbora radi nominiranja novog čelnika stranke 4. travnja, samo jedan kandidat, Clive Lewis, nije dobio potporu 22 zastupnika u britanskom ili u Europskom parlamentu pa je u ponedjeljak odustao.

Kandidati koji su prošli prvu selekciju trebaju do 14. veljače dobiti potporu 5 posto mjesnih odbora stranke ili triju organizacija, među kojima barem dvaju sindikata, bliskih Laburističkoj stranci.

Najviše izgleda imaju zastupnici Rebecca Long-Bailey (40) i Keir Starmer (57).

Prvu, zaduženu u stranci za poduzetništvo, smatraju prirodnom nasljednicom Jeremyja Corbyna, krajnjeg ljevičara, kojeg kritiziraju zbog njegova radikalizma i odbijanja u predizbornoj kampanji da se jasno očituje o ostanku u Europskoj uniji.

Keri Starmer, eurofil, u zadnje tri godine je bio zadužen za brexit u toj oporbenoj stranci. Bivši glavni tužitelj u Engleskoj i u Walesu, svojim se pravnim iskustvom redovito koristio kako bi kritizirao konzervativnu vladu.

Dvoje favorita će se natjecati s Jess Phillips (38),  zastupnicom od 2015. i s Lisom Nandy (40), zaduženom za energetiku u stranci.

Zadnja kandidatkinja je eurofilka Emily Thornberry (59) koja je u posljednjem trenutku uspjela dobiti potrebnu potporu a u stranci je zadužena za vanjsku politiku.

Jeremyju Corbynu (70), koji je parlamentarnim izborima 12. prosinca doživio težak poraz, zamjerali su zbog radikalnosti, nejasnog stajališta o izlasku zemlje iz EU-a i nesposobnosti da se bori s antisemitizmom u vlastitoj stranci.

Glasanje članova stranke planirano je od 21. veljače do 2. travnja, a ime novog čelnika znat će se 4. travnja.