POSTAVLJENA NA FACEBOOKU

Kvare mu Božić: Baldasar zabranio izložbu o beskućnicima

11.12.2015 u 12:32

  • +27

Splitski gradonačelnik Baldasar zabranio izložbu o beskućnicima

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Udruga MoSt

Bionic
Reading

Veseli blagdanski ugođaj, okićeni centar grada i vrlo posjećeni Adventski sajam očito su jako važni splitskom gradonačelniku Ivi Baldasaru, toliko važni da je zabranio jednodnevnu izložbu na temu beskućništva - valjda da ne bi poremetila atmosferu

Izložba je trebala biti postavljena 10. prosinca, na Dan ljudskih prava, a sastoji se od petnaest kartonskih figura stvarnih beskućnika postavljenih na frekventnim gradskim lokacijama, uz njihove osnovne podatke, kao podsjetnik da postoje ljudi bez krova i s teškim problemima - od materijalnih do psihičkih, od ovisnika do onih bez zdravstvenog osiguranja. Autor svih fotografija je Edi Matić, a iza cijelog projekta stoji splitska udruga MoSt, koja se punih petnaest godina uspješno bori protiv problema beskućništva i za to vrijeme je spasila doslovno stotine ljudskih sudbina.

'Pravo na stanovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava! Prizori s najljepših punktova grada govore da su beskućnici tu, pored nas, a na nama je samo da budemo ljudi', poručili su iz MoSt-a, koji godinama gradi sliku o Splitu kao gradu solidarnosti i na tome uspješno angažira velik dio javnih osoba i građana. Poručili su da po službenoj statistici u Hrvatskoj živi 391 beskućnik, premda je njihov broj u stvarnosti barem dvostruko veći, te da su svaka županija i svaki veći grad dužni osigurati im sklonište i osnovna ljudska prava.

Nakon što nisu dobili dozvolu u MoSt-u su gerilskom akcijom ipak donijeli kartonske figure u centar grada, fotografirali ih i potom objavili izložbu u virtualnom obliku, na Facebooku

'Poslali smo zamolbu da na ovaj način obilježimo Dan ljudskih prava, no nismo dobili nikakav službeni odgovor. U usmenom kontaktu s gradskom upravom objašnjeno nam je da se ona 'ne uklapa' i navodno ne može biti postavljena uz rasvjetne stupove. Pokušali smo doći do dodatnih informacija, ali nismo uspjeli', kazala je za tportal predsjednica udruge MoSt Đordana Barbarić

'Nije nam jasno zašto se ovo dogodilo jer inače imamo korektnu suradnju. Ne mogu vjerovati da se beskućnici ne uklapaju u priču o adventu - baš suprotno, u vrijeme kada neki imaju Božić iz snova, treba znati da se neki za to ne mogu izboriti', dodaje Barbarić.

Tportal je od splitske gradske uprave zatražio razloge ovog poteza, no odgovor još uvijek čekamo. Baldasarovi činovnici barem su zato izdali dozvolu za sutrašnji humanitarni buvljak 'A di si ti?', tradicionalni događaj kojim se petnaestu godinu zaredom promovira volonterstvo, senzibilizira javnost i prikuplja sredstva za splitske beskućnike.

MoSt je proteklih tjedana prikupio ogromnu količinu različitih predmeta koje će na 26 štandova prodavati stotine volontera - od učenika i profesora desetaka splitskih osnovnih i srednjih škola, preko pripadnika političkih stranaka, do onih iz različitih udruga civilnog društva, medijskih kuća te igrača i navijača Hajduka. I na subotnjoj utakmici između dvaju splitskih prvoligaša nogometaši će na samom početku razviti transparent s porukom solidarnosti.

'Gradonačelnik nije znao, komunalci odbili zbog - gužve'

'Gradonačelnik nije ni znao za zahtjev za postavljanje ove izložbe, a kamoli da je to zabranio. Nije ni na koji način utjecao na ovu odluku', poručili su u petak poslijepodne iz kabineta Ive Baldasara, koji se trenutno nalazi na višednevnom službenom putovanju u Poljskoj. Krivnju je preuzeo gradski Upravni odjel za komunalno gospodarstvo i redarstvo, koji je službeno objasnio da je jednodnevna izložba odbijena zbog - gužve. 'Naše mišljenje je da rasvjetni stupovi moraju biti slobodni i mora biti slobodan pristup istima, kao i pješački komunikacijski tokovi u Marmontovoj ulici, a isti je povećan u adventsko doba', objasnili su iz ove službe.