'KRALJ' PRIVATIZACIJE

Kutle tajno drži dionice Podravke

Miroslav Kutle

Miroslav Kutle

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/24sata

Kutle je 15. prosinca 2008. godine sklopio tajni ugovor sa suvlasnikom Fime. Iz ugovora je razvidno da Kutle određuje 'pravila igre' u Fima grupi

Ključ za raspetljavanje najveće korupcijske afere u Hrvatskoj, afere Podravka, zbog koje je uhićen bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, a već se danima špekulira kako je o svemu morao imati saznanja i bivši premijer Ivo Sanader, u rukama je “kralja hrvatske privatizacije” Miroslava Kutle.

Večernji list piše da je u posjedu dokumenta koji to dokazuje i koji će se naći u njihovom tiskanom izdanju u petak. Riječ je o tajnome dioničarskom ugovoru koji je Kutle potpisao 15. prosinca 2008., u kojemu izrijekom piše kako je upravo on alfa i omega varaždinske Fima Grupe, u čijem su posjedu i Podravkine dionice na Malti i koja je već mjesecima pod istragom DORH-a i USKOK-a.

Tajni ugovor Kutle je sklopio s Dubravkom Žgancem iz Varaždina, suvlasnikom Fime. U njemu se konstatira da Kutle i Žganec drže većinski paket Fiminih dionica te imaju odlučujući utjecaj na poslovanje te kompanije. Međutim, iz ugovora je razvidno da je Kutle u tome poslovnom odnosu nadređen i da određuje “pravila igre”.

Navodi se kako je Žganec vlasnik 306 redovnih dionica Fima grupe, što predstavlja 7,29 posto Fimina temeljnog kapitala. Također se navodi da je Kutle 100-postotni vlasnik u društvima Eptimas AG iz Švicarske te Febas Establishment iz Lichtensteina, koja drže 1680 Fiminih dionica, a kao privatna osoba vlasnik je još 210 Fiminih dionica (pet posto Fimina temeljnog kapitala), koje za njega, na temelju nespomenutog ugovornog ili kakvog drugog odnosa, drži Milan Horvat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi