UZBUNA U BIH

Kusturica ruši staru tvrđavu, Trebinjci blokirali put!

Bionic
Reading

Emir Kusturica počinio je stravičan napad na kulturu i povijest Trebinja, bagerima rušeći utvrdu staru više od 100 godina, uz svesrdnu podršku lokalnog klera i lokalne vlasti, ocijenio je danas u izjavi Feni predsjednik Alternativnog kluba Trebinje Blažo Stevović

Portal 6yka.com piše da je 'dvorski režiser i akademik Emir Kusturica, uz podršku lokalnih i republičkih vlasti, izvršio atak na Trebinje i njegovo kulturno bogatstvo'.

Bageri i kamioni iz Višegrada srušili su staru austrijsku utvrdu Petrinja iznad Trebinja, kako bi priskrbili kamenje za izgradnju Andrić-grada u Višegradu. Veća grupa ogorčenih građana Trebinja automobilima je blokirala stari austrijski put ka tvrđavi, kako bi spriječila kamione da odvezu kamenje.

'Mi smo iz grada slučajno vidjeli da je bager na tvrđavi i da je ona od jutros srušena. Nismo mogli vjerovati što se događa, da netko ima hrabrosti i drskosti rušiti naše kulturno-povijesne spomenike. Samoinicijativno se okupila veća grupa građana koja je došla na tvrđavu i blokirala kamion sa natovarenim kamenjem na putu, a nakon našeg dolaska, rušenje i radovi su obustavljeni. Tražit ćemo da se porušena tvrđava obnovi', kaže za Buku profesor Dragan Anđelić.

Kusturici nije bilo dovoljno što je od hidroelektrane na Trebišnjici dobio 400.000 maraka za gradnju Andrić-grada, već je odlučio srušiti više starih objekata na području Trebinja i Hercegovine, kako bi iskoristio klesani kamen za gradnju objekta koji će mu poslužiti za snimanje filma. Nakon napuštenih starih kuća i štala koje su srušene u selima Grebci, Dračevo i u Popovom polju, Kusturica je uz podršku svojih mentora srušio i austro-ugarsko utvrđenje Petrinja, piše 6yka.com.

Stevović: Oduševljen sam mladima koji Kusturici i Dodiku kažu 'Ne'!

Klix.ba prenosi izjavu predsjednika Alternativnog kluba Trebinje Blaže Stevovića.

'Da iza ovog barbarizma ne stoji samo Kusturica, potvrđuju mi pozivi na suzdržanost iz najužeg rukovodstva vladajuće stranke u Republici Srpskoj, kao i sinoćnji iznenadni poziv da se ja, Blažo Stevović, obratim povodom svega medijima u RS-u, što bi samo po sebi značilo izdaju mojih principa. Paradoksalno je da oni koji moje izjave kao disidenta ne objavljuju od 2006. godine, sada ih žele objaviti. Vjerojatno misle da stojim iza 'trebinjske bune' i ostalih buna, koje svesrdno podržavam, kao što je ona u Banjoj Luci', kaže Stevović.

'No, neću ulaziti u prljave barbarske duše Kusturice i njegovih mentora Grigorija, Dodika, Ćuka, Koštunice, Tadića i drugih. Oduševljen sam narodom, a naročito mladima, koji su i jučer i danas i sutra spremni Kusturici, Grigoriju, Dodiku i Ćuku reći ne', kaže Stevović.

Naglašava da je jutros s odvjetničkim timom do 10 sati bezuspješno pokušavao stupiti u kontakt sa Slobodanom Raduljom, pravobraniteljem u Republici Srpskoj.

'Bilo kako bilo, Emir Kusturica, koji očito ima zaleđe, morat će na sud. Valjda postoji sud i za Emira Kusturicu, dobitnika priznanja Svetog Save. Molim sve pripadnike nevladinih organizacija i ostale građane da mirno sudjeluju na braniku svoga grada i ne dozvole nikakav upliv tzv. političara u akcije zaštite kulturno-povijesnog naslijeđa našeg drevnog Trebinja. Hvala i susjedima Bošnjacima koji su unijeli novu injekciju odvažnosti u zaštiti našeg grada. Došlo je vrijeme da zajedno možemo sve', poručuje Stevović.