PRVI POTEZI MINISTRA

Kuščević sređuje ured, nabavlja službene kartice, a iz njegovog ureda kažu: Ne tračajte!

05.07.2017 u 14:54

Bionic
Reading

Točno deset dana nakon što je službeno preuzeo dužnost ministra uprave Lovro Kuščević odlučio se na preuređenje ureda. Bila je to doslovno jedna od prvih odluka na novoj funkciji: Umjesto planiranih 25 tisuća kuna u 2017. godini, porezni obveznici će na nabavku njegova novog uredskog namještaja potrošiti 70 tisuća kuna

Ova informacija potvrđena je i na samoj web stranici Ministarstva uprave, na kojoj je objavljen izmijenjeni Plan nabave Ministarstva uprave koji je potpisao Kuščević osobno. Osim povećanja stavke za namještaj, na 12 tisuća kuna promptno je narastao trošak nabavke novih mobitela.

Tportal je od izvora unutar samog Ministarstva uprave dobio još nekoliko zgodnih informacija: osim o radovima u uredu ministra, obaviješteni smo da je Kuščević već u prvim danima zatražio da mu se izda službena kreditna kartica, koju njegov prethodnik Ivan Kovačić nije koristio, a posebno simpatičan je podatak da se od sredine lipnja u njegov ured svakog jutra dostavlja 'zdjela svježeg voća'.

Sam ministar nekoliko dana izbjegavao je pozive tportala, a na službeni upit njegova glasnogovornica Željka Perić potvrdila je dvije od tri informacije - o kupnji namještaja i o službenoj kreditnoj kartici.

'Dopuna i izmjena Plana nabave Ministarstva uprave za 2017. godinu obavljena je zbog potrebe izvođenja manjih zahvata na održavanju i kupnje uredskog namještaja kojim se planiraju opremiti prostorije Ministarstva', kazala nam je Perić. Upitali smo je i kakvi se zahvati točno izvode i kamo ide novi namještaj, gotovo trostruko skuplji od prvotno planiranog, no taj odgovor nije nam stigao.

'Ministar Kuščević je dobio službenu karticu koja se koristi isključivo za službene potrebe', potvrdila je njegova glasnogovornica i drugi detalj. Bivši ministar Ivan Kovačić pak nije smatrao potrebnim komentirati poteze svog nasljednika, no kratko nam je poručio da službenu karticu kao ministar nije ni imao ni koristio.

  • +26
Sjednica Vlade u sjeni arbitraže Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ako su o prethodne dvije teme šturi i suzdržani, o Kuščevićevoj 'zdjeli svježeg voća' u Ministarstvu uprave su itekako precizni, pa čak i pomalo sarkastični:

'Potvrđujemo informaciju da ministar svakodnevno kupuje voće, jednu do dvije kutije cigareta, popije nekoliko kava, tjedno si kupuje rižu, ulje i ostale namirnice, dok si mjesečno priušti i kravatu, košulje i ostale potrebne namirnice, odjeću i stvari koje financira isključivo vlastitim sredstvima', napisala nam je glasnogovornica ministra Željka Perić. Posljednje četiri riječi, dakle 'financira isključivo vlastitim sredstvima', debelo su podcrtane da ne bi bilo zabune.

Sa službene adrese Ministarstva uprave preko tportala čak su poslali dosta neuobičajenu poruku našim izvorima: premda se pokazalo točnim to da ministar preuređuje ured i friško posjeduje službenu karticu, dok ćemo mu oko zdjele voća vjerovati na riječ, novinarske informatore pozivaju da se 'više brinu o svakodnevnim zaduženjima kako bi pošteno zaradili plaću i odradili posao, a manje o tračevima i neprovjerenim informacijama'.

'Onaj tko radi svoj posao nema vremena za tračeve. Ako se toliko brinu o zdravlju ministra i onom što jede, mogli su to provjeriti s nama, nisu trebali gnjaviti novinare', poručuje Kuščevićeva glasnogovornica.