reakcije na incident

Kuščević: Nazvati nekog veleizdajnikom je dno dna, čudi me blaga reakcija onih koji su bili u Saboru

17.01.2019 u 10:31

Bionic
Reading

Incident u kojem je premijer Andrej Plenković krenuo prema zastupniku Mosta Nikoli Grmoji, a koji se odigrao u srijedu popodne, komentirali su i ministri u četvrtak prije sjednice Vlade

Ministar energetike Tomislav Ćorić ustvrdio je kako nije bilo nikakvog obračuna.

'Premijer, zbog svog rada, zaslužuje poštovanje svakog zastupnika i građanina. Smatram primjerenim kada netko, u ovom slučaju premijer, upita nekoga što je mislio kada ga je nazvao veleizdajnikom. Ova druga strana u pravilu koristi takav izraz, takav jezik - jezik ulice. Siguran sam da će građani to honorirati na izborima. U ovoj zemlji treba početi raditi', rekao je Ćorić.

Ministar uprave Lovro Kuščević poručio je da bi bilo bolje da se sjednice Sabora ne prenose na televiziji kako 'naša djeca slučajno ne bi postala Nikola Grmoja'.

'Optužiti nekog da je veleizdajnik je dno dna. Zaista sam zadivljen blagom reakcijom svih onih koji su bili tamo', rekao je Kuščević.

Ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić rekao je novinarima da premijer nije nasrnuo ni na koga. "Ekipa iz Mosta stvarno je bezobrazna, ali me iznenadio Nikola Grmoja, izrazito brz dečko iako ne bih nikada rekao ovako, atletičar, rekao je Tolušić.

Ministar branitelja Tomo Medved rekao je da je nedopustiva ta razina populizma koja je nazočna u hrvatskom društvu i u Saboru, dodavši da je optuživanje predsjednika Vlade i potpredsjednice Vlade Marije Pejčinović Burić za veleizdaju neprihvatljivo i nedopustivo.

Dodao je da je predsjednik Vlade vrlo jasno rekao da nije bilo nikakvog fizičkog nasrtaja, već jasno traženje stava i mišljenja na koga se točno misli kada se iznose tako teške optužbe i kvalifikacije.

Na novinarsku opasku da se fizički obračuni događaju i u drugim parlamentima i da je jučer samo pomaknuta granica, kazao je da je ta granica pomaknuta u smislu vrlo odgovornog pristupa.

Ne može se na taj način kroz populističke i neodgovorne optužbe odnositi prema Vladi koja je odgovorna i nositelj je stabilnosti i gospodarskog razvoja. Vladu, koja je transparentna u svim svojim postupcima u okviru zakonskih propisa - ne može se na taj način optuživati, poručio je Medved.

Za ministra obrane Damira Krstičevića Medved je rekao da je u protekle dvije godine odgovorno provodio postupak  (nabave borbenih aviona). Za incident u sabornici kad je Krstičević bacio na pod maketu zrakoplova kazao je da možda njegov postupak nije najodgovorniji, ali javnost treba shvatiti da odgovorni dužnosnici, nakon što ulažu veliku energiju u neki posao ne mogu shvatiti takav oblik provokacije i neodgovoran odnos zastupnika.

"Postoji rasprava i različiti oblici i kritiziranja, ali ovo nije bila razina koju zaslužuje ministar obrane", rekao je Medved.

Tvrdi da je postupak nabave aviona vođen zakonito i transparentno i da je hrvatska Vlada u svakom trenutku znala u kojoj se fazi nalazi taj postupak. "Ne može se, a posebno ne od onih zastupnika i predstavnika onih stranaka koje su u proteklih nekoliko godina provodile cirkus od postupaka nabave, tako odnositi prema odgovornom ministru.

Podsjetimo, Plenković je u četvrtak poslijepodne u Saboru krenuo prema Grmoji nakon što ga je ovaj nazvao veleizdajnikom. Kontakt su spriječili zastupnici Miro Bulj i Milorad Pupovac koji su se našli između njih dvojice, a uzburkanu atmosferu smirivali su i drugi zastupnici koji su se našli u blizini, kao i pripadnici saborske straže.

Incident možete pogledati u videu:

  • +15
Sabor aktualnim prijepodnevnom počeo 11. sjednicu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL