NJEMAČKI LIST SAVJETUJE

Kupnja nekretnina na hrvatskoj obali - odlična investicija!

12.01.2017 u 17:00

Bionic
Reading

Njemački list Welt am Sonntag u svom izdanju od 8. siječnja objavio je opširan članak o cijenama nekretnina uz hrvatsku obalu. Dubrovnik i Istra proglašeni su lokacijama na kojima je poželjno kupiti nekretnine, jer se smatra kako će im vrijednost dugoročno nastaviti rasti

Deutsche Welle kao primjer navodi švicarskog poduzetnika Dennisa Bandacka koji je za 2,7 milijuna eura na otoku Korčuli kupio manji hotel i planira kupnju još devet hotela. Autor članka ističe da je mogao ulagati i u bilo kojoj drugoj destinaciji na Sredozemlju, ali '…u Hrvatskoj Bandrack vidi najbolji odnos između cijene i dobiti. I nije usamljen. Hrvatska privlači sve više hotelijera'.

U tekstu se kao razlog tog trenda navodi odličan razvoj turizma, ali se ističe i da je kupnja nekretnina na hrvatskoj obali dobar potez i za privatne ulagače: 'Jer na poznatim odredištima u zapadnom Sredozemlju cijene su porasle. Nasuprot tome, čini se da je u Hrvatskoj prilika povoljna. (…) Izgleda da je upravo ove zime došlo do još jednog laganog pada cijena, javljaju analitičari.' No istovremeno se upozorava ulagače da dobro otvore oči pri kupnji i prekontroliraju vlasničke odnose i valjanost građevinske dozvole.


Autor citira Matthewa Montagu-Pollocka, izdavača međunarodnog informacijskog servisa za nekretnine za odmor Global Property Guide koji kaže da su najskuplje turističke nekretnine u Dalmaciji. To se opravdava dugom turističkom tradicijom te regije, ali i snimanjem poznate serije Igra prijestolja u Dubrovniku, koje privlači brojne fanove. No u članku se upozorava da će prestankom snimanja serije pasti i zanimanje za Dubrovnik: 'To može dovesti do toga da cijene za vikendice i apartmane oko Dubrovnika uskoro padnu. Ali dugoročno će ulagači vjerojatno profitirati od nekretnine u toj regiji. Biser Jadrana će uvijek privlačiti turiste', kaže Thomas Beyerle iz firme za promet nekretnina Catella.

Kao primjer regije u kojoj će srednjoročno doći do rasta vrijednosti nekretnina u članku se navodi Istra, i to posebice zbog blizine juga Njemačke i Austrije, kao i zbog brojnih međunarodnih zvijezda, poput Gwyneth Paltrow, Toma Cruisea i Bernieja Ecclestonea, koje su bile oduševljene tim poluotokom.

Autor teksta prenosi i brojke kojima raspolaže Matthew Montagu-Pollock, a koje govore da se iznajmljivanjem kuća za odmor i apartmana u Hrvatskoj može ostvariti prosječna dobit od 6,2 posto. I na kraju se savjetuje stranim ulagačima koji žele na veliko iznajmljivati nekretnine da u Hrvatskoj otvore firmu, jer na taj način mogu štedjeti na porezu.