PRIJETI RAST KAMATA

Kupiti stan ili ne, usred krize?

06.01.2013 u 08:31

Bionic
Reading

Padom kreditnog rejtinga, rast će kamate. Možda čak i za stambene kredite. Ispitali smo kako diše tržište nekretnina u Hrvatskoj te isplati li se uopće iduće godine ulaziti u avanturu kupovine stana...

Kupiti stan ili ne? Za one koji imaju početni kapital, to je rijetko bilo upitno. Jedna od njih je 30-godišnja Zagrepčanka Maja. Za 2013. imala je plan - uzeti manji iznos kredita i otplatiti u što kraćem roku sa što manjom kamatom. Od plana je odustala.

'Ono što mi je problem jest što su troškovi života stvarno sve veći i kako stvari sada stoje, još će rasti. Djelomičan kredit moram uzimati na dulje razdoblje i što je dulje razdoblje otplate tog kredita, to ja zapravo plaćam ukupno veću kamatu. Do te mjere da na kraju banci otplatim veću kamatu od glavnice. Mislim da kada to čovjek uzme u obzir, onda shvati da uopće ne želi ulaziti u kredit', kaže Maja.

I nemojte, ako nemate barem polovicu iznosa u gotovini, poručuje stručnjak za tržište nekretnina Frano Bezić. 'Onome tko u ovom trenutku ima novca, najbolje je vrijeme za kupovanje, pogotovo kvalitetnih nekretnina', ističe Bezić.

Cijene su dosta pale. Čak i u Dubrovniku, gdje je 'kvadrat' stana među skupljima u zemlji - oko 3500 eura. No prodaja ide, sporo, ali ide. 'Uglavnom kupuju lokalni ljudi. Ima jako malo stranaca, skoro nikako', otkriva Bezić. Iz udruge banaka o tome hoće li rasti kamate na stambene kredite - ni hoće ni neće.

'Tržišta će pokazati; kao što se primijetilo nakon pada rejtinga, neznatno je povećan taj trošak, a hoće li se on vratiti na onaj niži koji je bio ili će još poskupljivati, to će pokazati sljedeći mjeseci', naglašava Zoran Bohaček

Trn u oku mnogima s tzv. viškom nekretnine jest famozni Linićev porez na nekretnine. Tim više ako za tu nekretninu otplaćuju kredit. Na prvi pogled čini se da izlaza nema. No Natalija Krešić je primjer koji potvrđuje da izlaz postoji. Prije nekoliko godina pokrenula je zanimljiv i, po svemu sudeći, unosan biznis.

'Mi smo privatni iznajmljivači u Zagrebu. Neobično je što smo u Zagrebu, a nismo na moru. Nudimo smještaj za kratkotrajan najam, od jedne noći do, recimo, dva tjedna', pojašnjava Krešić.
Usluge oglašavaju uglavnom po besplatnim portalima. Tamo gdje su platili oglašavanje, vratilo im se, kaže, višestruko. No samo od tog posla, na kontinentu se baš ne može živjeti.

'Možda se ne može baš živjeti u potpunosti, ali se sigurno vrijedi potruditi da si dobro upotpunite kućni budžet. Po mom mišljenju, treba se puno više truditi za gosta u Zagrebu nego na moru. Ne možete ga čekati', kaže Krešić.

Frano Bezić sumnja da će kamate na stambene kredite rasti u idućoj godini. No bili bi, kaže, sretni kad bi ostao status quo. Činjenica je da je nekretnina uvijek dobar ulog. No to ne znači da se trebate do grla uvući u kreditna zaduženja.

U svakom slučaju, imate li višak novca, kupovina nekretnine najbolji je ulog za budućnost.