MAJKA SVIH AFERA

Kulterer svjedoči o vezama Sanadera i Hypo banke?

18.05.2010 u 09:42

Bionic
Reading

Wolfgang Kulterer, bivši čelnik Hypo Alpe Adria grupe, ovog tjedna trebao bi ponovo svjedočiti pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta, piše Nacional i doznaje da će Kulterer svjedočiti o vezama Ive Sanadera i Hypo banke

Wolfgang Kulterer je, prema saznanjima Nacionala, spreman progovoriti o brojnim intrigantnim zbivanjima iz povijesti poslovanja te bankarske grupacije.

Očekuje se da će Kultereru biti postavljena i neka izravna pitanja o vezama koje je s bivšim vodstvom banke imao bivši hrvatski premijer Ivo Sanader, tvrde austrijski izvori.

Špekulira se da će parlamentarno istražno povjerenstvo pokušati od Kulterera doznati i je li banka pokrivala neke privatne Sanaderove troškove, o čemu se u austrijskim poslovnim krugovima neformalno govori već dulje vrijeme. Drugo je pitanje hoće li Kulterer, kojemu pripisuju dugogodišnje bliske veze sa Sanaderom, htjeti otkrivati takve informacije, čak i da su one istinite.

Parlamentarno istražno povjerenstvo koje u Koruškoj ispituje poslovanje Hypo Alpe Adria grupe vodi Rolf Holub, zastupnik Zelenih u koruškom zemaljskom parlamentu. Istragu o poslovanju te bankarske grupacije i njenoj spornoj prodaji Bayerische Landesbanku usporedo provode i pravosudna tijela u Bavarskoj i Koruškoj te državna odvjetništva u Münchenu i Klagenfurtu.

Koruški parlament je već prije nekoliko godina istraživao poslovanje te bankarske grupacije, ali je istraga okončana bez ikakvih spektakularnih zaključaka, a poslije je uslijedio krah banke. Sada neki politički krugovi u Austriji tvrde da je glavni smisao ove druge po redu parlamentarne istrage u koruškom parlamentu prikupiti brojne dokumente o poslovanju te bankarske grupacije da bi se oni mogli po potrebi dostavljati medijima budu li mjerodavne državne institucije opstruirale istrage o poslovanju banke.

Dio austrijskih političkih krugova tvrdi da se u to može opravdano sumnjati, jer je jedan od članova tzv. jedinice Soko Hypo ujedno odvjetnik koji istodobno zastupa tu bankarsku grupaciju.

'Radi se o čistom sukobu interesa, jer je taj odvjetnik postavljen u jedinicu Soko Hypo kao kukavičje jaje da bi bankari mogli doznati što rade ovlaštene državne institucije. S druge strane, taj odvjetnik sigurno raspolaže povjerljivim poslovnim informacijama iz Hypo Alpe Adria grupe, ali ih ne želi otkrivati, nego ih čuva kao poslovnu tajnu. U takvom ozračju postavlja se pitanje smisla tako ustrojene posebne istražiteljske jedinice, posebno uzme li se u obzir da je ta bankarska grupacija sada u vlasništvu države, koja je i sama u tom slučaju u sukobu interesa: jedan njen dio želi procesuirati kriminalne radnje, dok drugom to nije u interesu jer bi to moglo štetiti poslovanju sada državne bankarske grupacije', izjavio je upućeni austrijski izvor za Nacional.