TUŽITELJI IZGUBILI PRVU BITKU

Kulterer oslobođen optužbi za krah Hypo banke

29.03.2011 u 16:17

Bionic
Reading

Austrijski sud u utorak je presudio da bivši šef Hypo banke Wolfgang Kulterer nije zlorabio sredstva banke Oslobađajuća presuda težak je udarac za državne tužitelje, piše Bloomberg, jer znači neuspjeh u traženju odgovornih za njen poslovni krah prije dvije godine

Tužiteljstvo je već uložilo žalbu na presudu.

Kulterer i još dvojica Hypovih dužnosnika oslobođeni su optužbi da su namjerno zlorabili fondove banke kada su odobrili zajmove zrakoplovnoj kompaniji Styrian Airways AG. Ta je tvrtka kasnije propala, a među sumnjivim poslovima s Hypom vezao ju je i kredit od dva milijuna eura.

Godine 2009, u jeku globalne recesije, država Austrija morala je nacionalizirati Hypo banku da bi je spasila od kolapsa. Ministarstvo financija naredilo je odmah opsežnu istragu. Prvi proces bio je ovaj protiv Kulterera i kolega - i donio je oslobađajuću presudu.

Kulterer je na sudu tvrdio da je poslove Hypo Alpe Adria Banka u to vrijeme kontrolirao pokojni guverner Koruške Jorg Haider, jer je Koruška imala većinski vlasnički udio banci. Svjedočio je da je Haider tražio da se odobre sporni zajmovi. Koruška je svoj udio u banci 2007. prodala državnom Bayerische Landesbanku. Taj posao i dalje je pod istragom tužitelja jer postoji sumnja da su menadžeri obje banke kroz otpis dugova pokušali prevariti Bayerische Landesbank.