FARINAS PREKINUO ŠTRAJK

Kubanski disidenti korak do slobode

08.07.2010 u 21:38

Bionic
Reading

Psiholog i knjižničar Guillermo Fariñas, trenutačno najpoznatiji kubanski disident na svijetu, prekinuo je danas poslijepodne štrajk glađu započet prije četiri mjeseca kao zahtjev da se puste na slobodu najteže bolesni politički zatvorenici na Kubi

Vijest stiže nakon jučerašnjih izjava predstavnika Katoličke crkve na Kubi, koje je potvrdio ministar vanjskih poslova Kraljevine Španjolske, Miguel Angel Moratinos, tijekom boravka u Havani, da će režim Raula Castra pustiti na slobodu 52 političkih zatvorenika, a među njima i sve one za koje se zalagao Fariñas koji i dalje ostaje na oporavku i promatranju u općoj bolnici Santa Clare, gradu u kojem živi.

Kardinal Jaime Ortega rekao je da će petero zatvorenika biti pušteno odmah, a da će ostatak iz grupe preostalih 52 zatvorenika iz tzv. Grupe 75 (uhićeni i osuđeni na dugotrajne kazne zatvora 2003) biti na slobodi u narednim mjesecima.

'Svi će oni doći u Španjolsku', izjavio je ministar Moratinos, a onda će odabrati gdje će živjeti, čime je de facto priznao da se radilo o trgovini, to jest, da ih kubanski režim pušta na slobodu uz uvjet da neće ili ne smiju ostati na otoku da bi ojačali opozicijske redove.

Moratinos je pojasnio da će nadbiskupija u Havani voditi brigu o tome tko je najugroženiji među bolesnim zatvorenicima i tako će se određivati tko i kada izlazi na slobodu.

Međutim, ostaje sporna brojka političkih zatvorenika. Kubanske udruge za ljudska prava kao što je Kubanska komisija za ljudska prava i nacionalno pomirenje tvrde da ih je ukupno 167.

Moratinos je izjavio da se sada mora promijeniti politika EU prema Kubi i o tome je već izvijestio visoku predstavnicu EU Catherine Ashton izjavivši da će to učiniti skoro i s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.