PRIVATNO VLASNIŠTVO

Kubanci na putu da odobre novi socijalistički ustav

25.02.2019 u 21:42

Bionic
Reading

Kubanci su, po svemu sudeći, ratificirali prijedlog novog ustava koji priznaje pravo na privatno vlasništvo, ali zadržava jednopartijski sustav, prenosi agencija Reuters pozivajući se na internetske objave i neovisni digitalni list El Toque.

Na Kubi ne postoje izlazne ankete, ali građani mogu pratiti prebrojavanje glasačkih listića u svojim četvrtima, piše Reuters.

Yoani Sanchez, najpoznatija disidentica i pionirka među blogerima na Kubi, koja vodi neovisni list u digitalnom izdanju, izložila se uvredama u vlastitom susjedstvu jer je pratila prebrojavanje glasova. Svjedočila je tako da je na 400 glasačkih listića bio zaokružen odgovor 'da' novom ustavu, a samo je 25 bilo 'protiv'.

Neovisni list El Toque zatražio je korisnike da šalju rezultate prebrojavanja iz svojih četvrti. Njih desetak pokazalo je nadmoćnu pobjedu 'da'.

Slični su rezultati stizali i iz drugih četvrti Havane. Tako je korisnik pod imenom @KitKatMelissa napisao da je "Ustav ratificiran s 487 glasova 'za', a 67 je imalo odgovor 'ne'.

Iz središnjeg okruga u pokrajini Villa Clara objavljeno je da je za novi ustav glasalo 414 birača, a 66 je bilo protiv.

Rasprava o prijedlogu novog ustava vodila se mjesecima, Vlada je isticala da novi ustav s jedne strane čuva kontinuitet politike vođe kubanske revolucije, Fidela Castra, a istodobno je prilagođen zahtjevima današnjice.

Protivnici ističu da novi ustav nastavlja jednostranačku vladavinu Komunističke partije i gušenje sloboda.

  • +26
Kuba Izvor: Profimedia / Autor: Alamy

Prema podacima Nacionalnog izbornog povjerenstva (CEN), do 17 sati u nedjelju, što znači sat vremena prije zatvaranja birališta, svoje glasačko pravo ostvarilo je sedam milijuna 524 tisuće birača, a na Kubi to znači osobe starije od 16 godina, odnosno 81,53 posto upisanih birača, prenosi kubanski portal Juventud rebelde.

Predsjednik Miguel Díaz-Canel istaknuo je važnost novog ustava karipskog otoka.

'Ustav proširuje građanska prava, riječ je o modernom i naprednom dokumentu koji će omogućiti lakši i odlučniji napredak'.

Tekstom novog ustava priznaje se pravo privatnog vlasništva, uloga tržišno orijentiranog gospodarstva i važnost stranih ulaganja. Uvodi se institucija premijera, a broj predsjedničkih mandata, koji je dosad bio neograničen, ograničava na dva.

Međutim, iz konačne verzije izbrisana je formulacija koja bi otvorila put sklapanju istospolnog braka, čemu su se usprotivile crkve.