LONDONSKI THE TIMES

'Krvoproliće je bilo ručni rad Miloševića'

20.11.2012 u 10:59

Bionic
Reading

Londonski Times piše da su tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji sve strane činile zločine, ali da nisu svi jednako krivi, a najodgovorniji je Slobodan Milošević

Hrvatski građani srpske nacionalnosti su zaista bili žrtve ratnih zločina. Ali, ispravan odgovor Vlade Srbije bi trebalo biti prihvaćanje presude suda kao konačne riječi o konfliktu i priznavanje da korijeni raspada Jugoslavije leže u odlukama donesenim u Beogradu, piše Times, a prenosi Radio Slobodna Evropa.
Prema navodima tog lista, Milošević je bio opsjednut 'nemilosrdnim i fanatičnim ciljem stvaranja etnički čiste 'velike Srbije''.

List podsjeća da su hrvatske snage u kolovozu 1995. izvele operaciju Oluja, tijekom koje je 200.000 Srba pobjeglo iz svojih domova, a 150 ubijeno.

To su bili zločini i sud UN-a to nije doveo u pitanje, a oslobađanje hrvatskih generala počivalo je na procjeni da protjerivanje Srba nije bilo rezultat zločinačkog udruživanja, tumači Times i ocjenjuje da se operacija Oluja pokazala ključnom i u zaustavljanju Miloševića, spašavanju BiH dalje patnje i postizanju Dejtonskog sporazuma.

Haški tribunal je, prema ocjeni londonskog dnevnika u tekstu koji je posvećen oslobađajućoj presudi Markaču i Gotovini, nesavršen, ali častan pokušaj zadovoljavanja pravde.

Sve strane su počinile zločine u balkanskim ratovima 1990-ih, ali nisu sve jednako krive. Krvoproliće je bilo ručni rad Miloševića, navodi Times i zaključuje da pomirenje, koje je sada ključno, 'zavisi od točnog prepričavanja povijesti'.