PRESUDA HAŠKOG SUDA

Krvnicima iz Srebrenice doživotan zatvor!

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 10.06.2010 14:07
  • Objavljeno 10.06.2010 u 13:18
žena tuguje posmrtni ostaci srebrenica

žena tuguje posmrtni ostaci srebrenica

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) donio je u četvrtak presude sedmorici vojnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995, osudivši ih na zatvorske kazne u rasponu od pet godina do doživotnog zatvora i ponovno potvrdivši tom presudom da je u Srebrenici počinjen genocid

Obavještajni časnik vojske bosanskih Srba Vujadin Popović i pukovnik Ljubiša Beara proglašeni su krivima za genocid u Srebrenici i osuđeni na kaznu doživotnog zatvora, objavio je predsjedajući sudac ICTY-ja Carmel

Agius.

'Opseg i priroda ubilačke operacije, stravičan broj ubojstava... jasna namjera - vidljiva iz dokaza - da se eliminira svaki bosanski musliman koji je uhićen ili koji se predao pokazuje izvan razumne sumnje da je riječ o genocidu', objavio je ICTY.

Obavještajni časnik zvorničke brigade Drago Nikolić dobio je 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanje genocida, a zapovjednik postrojbe specijalne policije Ljubomir Borovčanin osuđen je na 17 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstva, istrebljenja i progona.

General Radivoje Miletić, pomoćnik zapovjednika VRS-a Ratka Mladića, osuđen je na 19 godina, a general Vinko Pandurević na 13 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstava, progona i prisilnog premještanja stanovništva. General Milan Gvero dobio je pet godina zatvora zbog progona muslimana iz enklava Srebrenice i Žepe.

Obavještajni časnici Popović (53) i Nikolić (52), vojni časnici Beara (70) i Pandurević (50) te zapovjednik specijalne policije Borovčanin (50) bili su optuženi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem da se ubiju vojno sposobni bosanski muslimani iz Srebrenice.

Generali vojske bosanskih Srba Miletić (62) i Gvero (72) optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, za ubojstva, progone, prisilno premještanje i deportaciju stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

Prema optužnici, u zločinačkom pothvatu sudjelovali su i politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Radislav Krstić i Zdravko Tolimir. U optužnici su opisana masovna ubojstva bosanskih muslimana iz Srebrenice nakon pada tog gradića u istočnoj Bosni pod kontrolu snaga bosanskih Srba u srpnju 1995.

Više od 7.000 muškaraca i dječaka iz srebreničke enklave pogubljeno je, a do 1. studenog 1995. cjelokupno muslimansko stanovništvo bilo je prognano ili je pobjeglo iz Srebrenice i Žepe, navodi se u optužnici.

Suđenje Popoviću i drugima počelo je 14. srpnja 2005, a iznošenje završnih riječi dovršeno je 15. rujna 2009. Raspravno vijeće zasjedalo je ukupno 425 dana, tijekom kojih je u sudski spis uvršteno više od 5.300 dokaznih predmeta, a saslušano je 315 svjedoka.

ICTY je za zločin u Srebrenici optužio ukupno 21 osobu. Za taj je zločin dosad donio presudu samo za jednu osobu, generala vojske bosanskih Srba Radislava Krstića, koji je u travnju 2004. osuđen na 35 godina zatvora.

Suđenja Karadžiću i Tolimiru su u tijeku, a vođa vojske bosanskih Srba Mladić nalazi se u bijegu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi