KOBNI DAN NA PLITVICAMA

Krvavi Uskrs, dan kada je pala prva žrtva u Domovinskom ratu

31.03.2015 u 09:53

Bionic
Reading

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća, obraćanjem predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović, te molitvom koju će predvoditi vojni ordinarij, mons. Juraj Jezerinac, na Plitvičkim jezerima obilježit će se 24. obljetnica akcije 'Plitvice' i pogibije hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, prve žrtve jugosrpske agresije u Domovinskom ratu

Obilježavanju će nazočiti i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić te glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.'

Akcija 'Plitvice' izvedena je na Uskrs, 31. ožujka 1991., te je poznata i kao 'Krvavi Uskrs'. U akciji je poginuo 22-godišnji Jović, a ranjeno je devetero pripadnika Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i Antiterorističke jedinice 'Lučko'. Oni su dobili zadatak da na tom području uspostave javni red i mir nakon što su pripadnici pobunjenih Srba zaposjeli Nacionalni park Plitvice želeći ga pripojiti tzv. SAO Krajini, javlja hrt.hr.


Kolonu s hrvatskim specijalcima u ranim jutarnjim satima u blizini plitvičkog hotela u zasjedi su dočekali pripadnici 'milicije' iz Knina. Uslijedio je vatreni okršaj koji je trajao nekoliko sati, a hrvatski specijalci uspjeli su slomiti otpor velikosrpskih pobunjenika i to područje staviti pod ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.