OZLIJEĐENO 60 POLICAJACA

Krvavi sukobi na ulicama Belfasta!

05.09.2012 u 11:11

Bionic
Reading

Sjeverna Irska opet gori! Uz eksplozije Molotovljevih koktela, kamenje i ulične vatre, već treći dan u Belfastu traju krvavi sukobi britanske policije i katoličkih, odnosno protestantskih prosvjednika. Početak rujna i lipnja za Sjevernu Irsku gotovo uvijek donose obnovu vjerskih sukoba zbog Marša lojalista (protestanata), a ovogodišnji planiraju održati 29. rujna

U krvavim sukobima, koji traju od nedjelje poslijepodne, ozlijeđeno je više od 60 policajaca, a sve je počelo sukobom nekoliko stotina protestanata i katolika, zbog pokušaja republikanaca (katolika) da paradiraju središtem grada, u Paradi pravde. Kad je intervenirala policija, obje su skupine napale snage reda. Na ulicama Belfasta vlada potpuni kaos jer se međusobno tuku katolici i protestanti koji Molotovljevim koktelima i kamenjem zajedno napadaju policiju dok pokušava vratiti mir na ulice sjevernoirskog glavnog grada.

Marš protestanata posvećen je sjećanju na engleskog kralja Williama III Oranskog koji je pobjedom nad katoličkim kraljem Jamesom II 1690. ponovno uspostavio protestantsku prevlast u Irskoj. Republikanci (katolici) Paradom pravde traže povratak u okrilje Republike Irske.

Sporazumom iz 1998. stvoreni su temelji za podjelu vlasti i smanjen je intenzitet nasilja između lojalista - protestanata koji žele da Sjeverna Irska ostane dijelom Velike Britanije, i irskih nacionalista, većinom katolika koji žele njezino ujedinjenje s Irskom. No, unatoč smanjenim tenzijama i pacifizaciji IRA-e,  Belfast se i dalje suočava s krvavim neredima.

Neredi u Belfastu