GENERAL NA SLOBODI

Kruljac tuži državu, a uniformu oblači samo u slučaju rata

02.09.2011 u 17:56

Bionic
Reading

Umirovljeni general Kruljac nakon puštanja iz pritvora rekao je kako počinje novi život. Posvetit ću se svojoj obitelji. - Neću se sramiti ako budem radio kao konobar, kazao je pred zatvorom u Osijeku

Nakon gotovo dva mjeseca na slobodu je danas izašao general Mladen Kruljac, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i predsjednik Županijske skupštine u Slavonskom Brodu Zdravko Sočković, načelnik Općine Sibinj Ivica Batinić te Ivan Mišković, član sibinjskog Općinskog poglavarstva.

- Nikakve privilegije nisam imao u zatvoru, niti sam ih tražio, niti su mi nudili, niti sam ih dobio. Imao sam telefon, kupanje, hranu, kao i ostali. Nisam pokušao počiniti suicid, kako su neki pisali.

Smršavio sam 10 kilograma jer sam 57 dana imao redovan život i prehranu, trenirao sam svaki dan - kazao je Mladen Kruljac pred vratima zatvora.

- Slučaj ne želim komentirati, samo želim reći da nisam kriv. Nikad više neću obući odoru Hrvatske vojske. Nisam osramoćen ja, nego odora. Mogu je obući samo ako se ponovi 1991. godina – kazao je general Mladen Kruljac nakon izlaska iz istražnog zatvora u Osijeku.

Za njega, rekao je, počinje novi život.

- Supruga i ja ćemo treći put krenuti od nule u 44. godini života. Posvetit ću se svojoj obitelji. Neću se sramiti ako budem radio kao konobar, ili bilo što drugo. Imam prijatelje, nešto će se već naći za mene. Kriminalom se nikada nisam bavio, niti ću ikada – istaknuo je.

Demantirao je priče da će biti pokajnik.

- To je nemoguće iz dva razloga. Prvo, nisam kriv, a drugo, bolje je biti u zatvoru nego da nosim taj teret cijeli život, ja imam za koga živjeti. Uvjeren sam da optužnice neće biti, a ako bude, moj odvjetnik i ja smo spremni ići dalje – poručio je.

Kruljac je na engleskom jeziku zahvalio "američkim prijateljima i bivšim partnerima".

- S mog gledišta, napravili smo sjajan posao s hrvatskom vojskom i amričkim vojnicima u Europi. Nadam se da će hrvatska vojska nastaviti sjajan odnos s američkim vojnicima. Bog vas blagoslovio – rekao je.

Iza rešetaka još najmanje mjesec dana ostaju poduzetnik Ivan Rimac, poznat kao najveći pojedinačni dioničar NK Hajduk, i autoprijevoznik Željko Garić. Šestorka je osumnjičena za 16,5 milijuna kuna teške malverzacije sa zemljištem u općini Sibinj kod S. Broda. Budući da su ispitani svi svjedoci, nema više razloga da Kruljac, Sočković i Mišković ostanu u istražnom zatvoru.

Ivica Batinić u međuvremenu je podnio ostavku na mjesto sibinjskog načelnika pa za njega, smatraju USKOK-ovi istražitelji, nema više opasnosti od ponavljanja djela.

Prijedlog za ukidanje pritvora istražni sudac Županijskoga suda u Osijeku Anto Rašić potpisao je oko 15 sati.

- Svjedoci su saslušani, taj posao je završen. Bilo je više od 25 svjedoka koji se odnose samo na naš slučaj, odnosno gradnju prometnice. Postupak se nastavlja, vidjet ćemo još hoćemo li mi predlagati neke naše dokaze. O tome ćemo odlučiti u ponedjeljak ili utorak, kazao nam je Kruljčev branitelj Marko Dumančić.

General Kruljac gotovo četiri tjedna ne uzima propisanu terapiju za visoki tlak i povišenu masnoću, tihi je to štrajk zbog, kako smatra, nepravednog slanja u mirovinu. Razljutilo ga je što je umirovljen, kako tvrdi Dumančić, bez otpremnine. Smatra to osvetom države i načinom da ga se ponizi.

Kruljac stoga planira tužiti državu.

- Imamo do 11. rujna vremena za podizanje upravne tužbe ukoliko u međuvremenu ne dođe do nekakvih promjena. Znate da su čudni putevi Gospodnji, poručio je znakovito Dumančić.

Kruljac i ekipa zatvoreni su 8. srpnja u Osijeku.

Sporno zemljište MORH-a u Sibinju odlukom Vlade RH 2007. darovano je Općini Sibinj radi gradnje zone malog gospodarstva. Riječ je o 26 hektara površine koju su, prema sumnjama USKOK-a, Sočković i Batinić izmjenama GUP-a prenamjenjivali iz poljoprivrednog u gospodarsko. Kruljac je, po tome, uz određenu novčanu naknadu iskorištavao vojsku zbog privatnih interesa drugih osumnjičenika.

U namjeri da prije prodaje povećaju vrijednost zemljišta, Batinić i Mišković su, kako stoji u nalogu o provođenju istrage, zatražili od Kruljca da pripadnici vojske sagrade prometnicu u zoni. Znali su, navodi se dalje, da općina Sibinj nema propisanu dokumentaciju za izvođenje tih radova, no to ih nije omelo.

Kruljac je, piše USKOK u priopćenju, na to pristao pa je vojska od početka listopada do kraja 2007. sagradila glavne i sporedne ceste. Radovi su vrijedni najmanje 6,2 milijuna kuna pa je za toliko i oštećen državni proračun.