UZ OBLJETNICU ČLANSTVA U NATO-U

Krstičević: Želimo li biti država, potrebna nam je borbena komponenta

04.04.2017 u 14:14

Bionic
Reading

Povodom osme obljetnice članstva Hrvatske u NATO-u, ministar obrane Damir Krstičević čestitao je u utorak svima koji su doprinijeli tom članstvu, naglašavajući veliku ulogu hrvatskih branitelja na čelu s prvim hrvatskim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom. 'Kao što vidimo, članstvo u NATO-u doprinosi vlastitoj nacionalnoj sigurnosti prije svega, sigurnosti Saveza i jačanju vlastitog položaja Hrvatske u međunarodnoj zajednici', rekao je Krstičević novinarima u Saboru

'Mislim da članstvo u NATO savezu nije bio rezultat nekih trendova, nego političkog sazrijevanja Hrvatske, želje za međunarodnom afirmacijom. Sigurno je da to članstvo pomaže Hrvatskoj vojsci u razvoju novih sposobnosti. Mislim da je kroz to članstvo i djelovanje sa partnerima Hrvatska vojska snažnija i bolja. Surađujemo, dijelimo znanja i iskustva, radimo na interoperabilnosti tako da sutra, u svakom trenutku, možemo odgovoriti na sve ugroze i rizike s kojima je suočeno hrvatsko društvo', rekao je Krstičević.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o nabavci borbenih zrakoplova i financijskim zahtjevima članstva u NATO-u, rekao je da postoje izazovi oko ulaganja.

'Mislim da o sigurnosti moramo voditi računa, mislim da to naši ljudi u Hrvatskoj zaslužuju i moramo preuzeti i neku odgovornost. Jasno da mi to trebamo gledati kao investiciju, ne samo kao trošak. Uvijek se trebamo sjećati 90-ih i moramo učiniti sve nikad više u našoj Hrvatskoj se tako nešto ne dogodi', napomenuo je ministar obrane.

Ustvrdio je da se sigurnosna paradigma promijenila.

'Imamo dramatične promjene sigurnosti. Imamo nove izazove, ugroze, opasnosti s kojima smo suočeni. Svaka odgovorna Vlada o tome mora voditi računa. Radimo na Strategiji nacionalne sigurnosti kao temeljnom strateškom dokumentu. Vjerujem da u četvrtak konačno imamo sjednicu Vijeća za obranu, koordinirajućeg tijela državnog vrha. Vjerujem da će naša Hrvatska iznaći ono što je najbolje za sigurnost, vodeći računa i o sigurnosti i o gospodarstvu i svim drugim resorima', odgovorio je Krstičević.

No što ako prijemjer Andrej Plenković, primjerice, kaže da nema novca za nove avione i tko je odgovoran za loše stanje u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu (HRZ)?

'Sigurnost je vrlo bitna kategorija. Proračun MORH-a bio je u minusu već sedam-osam godina, a mi smo povećali proračun za obranu i u četvrtak ćemo raspravljati o nacionalnom planu i na koji način doći do tog ulaganja od 2 posto (BDP-a za NATO, op.a.). To su odgovorne stvari i mislim da zajedničkim radom Hrvatska želi biti pouzdan i čvrst partner', kazao je Krstičević. 

'Ako želimo biti država, ako želimo da nas i drugi smatraju državom, mislim da nam je borbena komponenta potrebna. Jasno da za to treba puno sredstava, da su problem novci, međutim, mi možemo to gledati kao investiciju, kao transfer znanja, ulaganje u Hrvatsku. Sada smo u fazi istraživanja svih mogućih opcija da iznađemo najbolji model kako da povežemo sigurnost i ekonomiju. Mislim da je to moguće napraviti', napomenuo je.

'Upravo zbog zabrinjavajućeg stanja hrvatskih aviona fokusirano smo na to da sustavno riješimo to pitanje', rekao je, ne želeći odgovoriti tko je odgovoran za prizemljenje letjelica HRZ-a.