DOPRINOS GLOBALNOJ SIGURNOSTI

Krstičević u Afganistanu: Hrvatski vojnici odavno su postali brand

13.12.2016 u 12:10

Bionic
Reading

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević doputovao je u službeni posjet Afganistanu na čelu izaslanstva u kojem su načelnik Glavnog stožera OSRH-a general zbora Mirko Šundov i ravnatelj Sigurnosno obavještajne agencije Daniel Markić te pomoćnik ministra Nikola Brzica, izvijestilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH)

Krstičevića i izaslanstvo u Kabulu je dočekao brigadir Dražen Sebastijan, zapovjednik 5. hrvatskog kontingenta (HRVCON) u misiji Odlučna potpora (Resolute Support), a ministar se prvoga dana posjeta susreo u zapovjedništvu misije s pripadnicima 5. HRVCON-a raspoređenima na zapovjedne dužnosti, koji su ga upoznali sa svojim zadaćama u okviru misije. Krstičević je pritom istaknuo da je 2017. godinahrvatskog vojnika, dočasnika i časnikai da će napori Ministarstva obrane biti usmjereni na podizanje kvalitete života i rada pripadnika Oružanih snaga RH.

Zadaće koje obavljaju hrvatski časnici u stožeru misije složene su i odgovorne, no o njihovom kvalitetnom radu govorio je i zamjenik zapovjednika misije Odlučna potpora general pukovnik Sandy Storrie, s kojim se Krstičević s izaslanstvom susreo po dolasku u Kabul, a razgovarao je i s ministrom obrane Afganistana Abdulahom Khanom Habbibijem, i to o značaju doprinosa koji međunarodna zajednica daje u pogledu izgradnje afganistanskih institucija te stabilnosti i sigurnosti u toj zemlji.


Ministar Habbibi zahvalio je hrvatskom kolegi na vidljivom doprinosu pripadnika Oružanih snaga RH u postizanju ovih ciljeva. 'Ponosan sam na riječi pohvale za pripadnike Hrvatskog kontingenta koje sam čuo i od afganistanskog kolege, ali i dužnosnika misije Odlučna potpora. S ponosom mogu reći kako su hrvatski vojnici odavno postali brand, a Hrvatska od primateljice mirovnih snaga i humanitarne pomoći postala vjerodostojna i pouzdana pružateljica razvojne suradnje, čime značajno doprinosi globalnoj sigurnosti i stabilnosti. Smatram da oružane snage moraju sudjelovati u ovakvim operacijama i misijama, jer to podiže razinu sposobnosti', rekao je Krstičević i naglasio kako je strateški usmjerena razvojna suradnja Afganistana i Hrvatske u pravilu prvi korak u jačanju političkih i gospodarskih odnosa.

'Na sastanku smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu i doprinosu kojega saveznici i koalicijske snage ulažu u izgradnju institucija ove zemlje, kako bi se osigurala stabilnost Afganistana. Drago mi je da pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske tim naporima daju značajan doprinos', rekao je nakon sastanka Šundov, koji će s Krstičevićem i suradnicima narednih dana nastaviti boravak u Afganistanu posjetom svim sastavnicama 5. hrvatskog kontingenta misije Odlučna potpora.