svečanost u kninu

Krstičević: Tuđman je htio da u Knin uđemo dan kasnije. Ademi: Ovo mi odlikovanje puno znači

04.08.2020 u 20:03

Bionic
Reading

Knin će uskoro proslaviti veliku 25. obljetnicu Oluje. Predsjednik Zoran Milanović će večeras dodijeliti odlikovanja generalima HV-a

Umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević te bivši ministr obrane, a od danas i posebnog savjetnika predsjednika Vlade za obranu, prosjetio se akcije Oluja.

'To je bilo posebno, znali smo da činimo nešto korisno za svoj narod i za svoju državu. Sjećam se, 4. i 7. su bile bratske gardijske brigade i bili smo na glavnom pravcu napada i upravo smo dobili zadaću da brzo i munjevito zauzmemo i oslobodimo Knin. Kao što se zna, 4. i 7. su slomile otpor neprijatelja ovdje na "crvenoj zemlji". Bili smo spremni, jaki i sposobni. Vjerujte mi, već 4. smo bili spremni za ulazak u Knin, ali predsjednik Tuđman je dao naredbu da uđemo 5. kolovoza. Bio je to veliki dan', rekao je Krstičević za RTL.

Umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi istaknuo je da mu se odličje dodjeljuje za strateško planiranje operacije tijekom Domovinskog rata, za vođenje i zapovijedanje grupama i strateškim operacijama i za planiranje operacije

'To mi odlikovanje puno znači jer ono zaokružuje moje sudjelovanje tijekom Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine. Zbog tri sam razloga presretan jer sam zapovijedao s operativnim grupama koje su izvele operacije Zima '94, onda taktičkom operacijom Skok 1, operativno strateškom operacijom Skok '95, tzv, Skok 2 i najznačajnijom operacijom Ljeto '95 kada je oslobođeno Bosansko Grahovo i Glamoč i time je 90 posto riješeno pitanje oslobođenja Knina', kazao je Ademi.

'Posebno mi je drago što je oslobođenje Knina izvela operativna grupa Sjever kojom sam ja zapovijedao sa svim tim snagama gdje su bile i 4. i 7. gardijska brigada, Prvi hrvatski gardijski zdrug, topničke i raketne skupine zbornog područja 1,2 i 3, specijalne postrojbe, 1., 2. i 3. gardijska brigada HVO. Operacija Oluja, ili kako smo je mi nazvali Kozjak, počinje 3. kolovoza kada postrojbe HVO-a izvode operativno stratešku varku prema Glamoču i drugim mjestima. I onda su oni upotrijebili svoju operativnu pričuvu na pogrešnom mjestu, a mi smo 4. krenuli u napad', otkrio je Ademi za RTL.

Bivši ministar obrane, umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović izjavio je da ovih dana pokušava biti što mirniji.

"Hladan sam. Pokušavam biti hladan ovih dana, ponašati se kao u Oluji. Koliko god bježala osoba od sjećanja i događaja, uvijek netko iskoči, pozove na druženje. U principu to bude... Ne znam kad sam dobro spavao u dane pred Oluju, ali jučer sam puno radio pa sam skrenuo misli. Ujutro sam napravio trening i išao raditi."