na marginama

Krstičević se s sastao s VD-om ministra obrane SAD-a, o nabavi borbenih zrakoplova ni riječi

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 27.06.2019 16:37
  • Objavljeno 27.06.2019 u 16:37
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević sastao se u četvrtak s obnašateljem dužnosti ministra obrane SAD-a Markom Esperom, na margini sastanka ministara obrane NATO-a u Bruxellesu, priopćeno je iz MORH-a.

Tom prigodom, potvrđena je izvrsna suradnja Hrvatske i SAD-u, a dužnosnici su razgovarali o nastavku suradnje u izgradnji obrambenih sposobnosti i interoperabilnosti dviju vojski.

'Sjedinjene Države ključan su strateški partner i saveznik Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti', izjavio je Krstičević, izrazivši zadovoljstvo sastankom.

Krstičević je u Bruxellesu razgovarao i s ministrom obrane Republike Poljske Mariuszom Błaszczakom te ministrom obrane Litve Raimundasom Karoblisom, s kojima je potvrđena izvrsna obrambena suradnja, posebno u sklopu sudjelovanja pripadnika Hrvatske vojske u NATO aktivnosti Ojačane prednje prisutnosti (Enhanced Forward Presence).

Krstičević se sastao također s ministrom obrane Crne Gore Predragom Boškovićem s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji dviju zemalja.

Ministri obrane NATO-a raspravljali su na sastanku u Bruxellesu u srijedu i četvrtak o izdvajanjima za obranu, NATO kolektivnoj obrani, korištenju novih tehnologija te o NATO misiji u Afganistanu.

Razgovarali su i o napretku u raspodjeli tereta, pri čemu je glavni tajnik Jens Stoltenberg podnio izviješće u kojem se procjenjuje kako će europski saveznici i Kanada u 2019. izdvajati za obranu 3,9 posto više u usporedbi s 2014. Zaključeno je kako je ostvaren dobar napredak koji se mora nastaviti i dalje.

  • +63
  • +60

Damir Krstičević

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

NATO inzistira da države članice izdvajaju 2 posto BDP-a za obranu,

Hrvatska je 'trenutačno na 1,75 posto, a želimo doći do 2 posto', rekao je Krstičević.

Ministri su raspravljali o modernizaciji Saveza uključujući u odvraćanju i obrani, pri čemu je Savez po prvi put dosad usvojio NATO svemirsku politiku i o izazovima koje donosi odlučujuća i disruptivna tehnologija.

Sastanak ministara obrane završio je posebnom sjednicom u formatu s ministrima obrana partnerskih država koje sudjeluju sa svojim snagama u misiji Odlučna potpora u Afganistanu.

Prema ocjeni glavnog tajnika, nalazimo se nikad bliže mirovnom sporazumu te je stoga važna, kako politička potpora, tako i potpora afganistanskim snagama sigurnosti u obučavanju i financiranju njihove samoodrživosti.

Krstičević je u istaknuo kako se sastanak ministara obrane održava nakon što je NATO obilježio sedamdeset godina postojanja, a Hrvatska deset godina članstva u ovom najmoćnijem vojnom savezu.

Naglasio je kako Hrvatska, kao i ostali saveznici ulaže u razvoj novih tehnologija i u nove sposobnosti. 'Ove godine Hrvatska ustrojava nova zapovjedništva – Zapovjedništvo za kibernetički prostor i Zapovjedništvo za besposadne zrakoplovne sustave'.

Ovo je pretposljednji sastanak ministara obrane NATO-a prije sastanka predsjednika država i vlada NATO-a koji će se održati 3. i 4. prosinca u Londonu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!