na društvenim mrežama

Krstičević i Plenković telefonski razgovarali, sastanak u petak. Krenula lavina reakcija: 'To je prva ozbiljna ostavka u 20 godina'

07.05.2020 u 21:18

Bionic
Reading

Nakon stravične nesreće u kojoj su živote izgubile dvojica mladih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević podnio je ostavku na svoje funkcije. Krstičević je šokirao publiku ostavkom pred televizijskim kamerama, a političarima nije trebalo dugo da krenu iznositi svoje reakcije i očitovanja na društvenim mrežama

Glasnogovornik Vlade Marko Milić javio je medijima kako Vlada izražava najdublju sućut obiteljima dvojice pripadnika HRZ-a koji su izgubili živote nakon pada zrakoplova u mjestu Biljane Donje te kako su predsjednik Vlade i ministar Krstičević večeras telefonski razgovarali te će se sutra sastati.

Bojan Glašević, saborski zastupnik i bivši SDP-ovac kratko je na twitteru poručio: 'Treći magareći', aludirajući na to da ovo nije prvi puta da Krstičević daje ostavke koje do sada nisu bile prihvaćane.

Krešo Beljak, šef HSS-a komentirao je kako mu je to prvi i zadnji ispravan potez u cijelom mandatu.

Predsjednik Hrvatskog generalskog zbora Pavao Miljavac za N1 je kazao: 'Događaju se takve stvari, složena je tehnika. Trebalo bi napraviti analizu, je li problem u tehnici ili ljudstvu. Pritisak je ogroman na ministra, to je moralni potez, vidjet ćemo kako će reagirati premijer'.

Za N1 televiziju također je potvrđeno da će predsjednik Zoran Milanović sutra dati svoje očitovanje o ostavci Damira Krstičevića.

SDP-ov Peđa Grbin rekao je kako je Krstičević trebao davno otići, uz što je dobacio: 'Ajmo pričekati da tajnica prvo napiše razrješenje'.

'Osobno nisam vidio taj čin, ali smatram da je odgovoran čin dati ostavku kad se nešto dogodi. Iako je mandat ove Vlade na kraju, pa ne bih to posebno komentirao', rekao je za N1 Miro Bulj.

Predsjednik saborskog Odbora za obranu SDP-ov Igor Dragovan u četvrtak je izjavio da na ostavku ministra obrane Damira Krstičevića gleda kao na visoko moralan i odgovoran čin čovjeka koji je odgovoran za funkcioniranje sustava. "Na ostavku ministra Krstičevića gledam kao na visoko moralan i odgovoran čin čovjeka koji je odgovoran za funkcioniranje obrambenog sustava“, kazao je Dragovan u izjavi za Hinu, dodavši da se "na žalost, nesreće prečesto događaju". Uopće ne smatram da je ministar Krstičević odgovoran za nesreću koja se dogodila, no, držim da je njegova ostavka moralan i častan čin, naglasio je Dragovan za Hinu.

  • +37
Damir Krstičević podnio ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić poručio je u četvrtak kako je Damir Krstičević, ministar obrane u ostavci, više puta u svom mandatu pokazao da mu je bitnije pogodovati NATO-u, svojoj bivšoj firmi KING ICT i HDZ-ovim klijentima, nego brinuti o sigurnosti vojnika.

Vojni analitičar Igor Tabak za N1 ističe kako je ostavka podnesena, a tek ćemo vidjet hoće li biti prihvaćena. 'Ostavka je ozbiljna stvar. Ima dosta problema odkad je došao na funkciju 2016., dočekao ga je smanjen proračun', rekao je, dodavši da nisu samo financije u pitanju - u resoru je bila gomila strateških problema.

Politički analitičar Žarko Puhovski za Dnevnik N1 za ostavku ministra obrane rekao je da je to doista događaj, ako misli ozbiljno. O tome nitko ništa nije znao te bi bila prva ozbiljna ostavka unatrag dvadeset godina. 'Nova normalnost se tako osjetila da je Krstičević prvi puta govorio jasno i razgovjetno, kao da je imao neku vrstu labuđeg pjeva, potiho dao ostavki i u off-u rekao da nije razgovarao s premijerom', rekao je Puhovski.

  • +11
Zemunik: MORH otkrio tko su poginuli piloti, ministar Krstičević podnio ostavku Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic/PIXSELL

Podsjetimo, Damir Krstičević u četvrtak je podnio ostavku nakon pada vojnog školskog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 'Naša zadaća je da budemo s obiteljima i obiteljima ćemo pružiti svu potrebnu pomoć i podršku, sve ono što znamo i možemo. Želim kako ministar obrane izraziti i sućut svim pripadnicima HRZ-a i HV-a. Ovo je ogroman gubitak i za Hrvatsku vojsku. S današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane', rekao je Krstičević.

  • +2
Pad aviona u Biljanima Izvor: Pixsell / Autor: Marko Dimic