NAKON MJESEC I POL

Krško nakon remonta od jutros opet radi

27.05.2012 u 16:06

Bionic
Reading

Nuklearka Krško u nedjelju je u 9 sati i 35 minuta ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu, nakon završenog redovnog remonta koji je trajao od 14. travnja

Kako su pojasnili u nuklearci, remont je potrajao nešto više od prvotno predviđenih 40 dana i to zbog nepredviđenog događaja prilikom zamjene glave reaktorske posude, što je iziskivalo dodatne radove.

Tijekom remonta obavljeni su svi predviđeni radovi: testirana je primarna oprema, obavljeni radovi na preventivnom održavanju, po predviđenom programu zamijenjen dio nuklearnog goriva, te izvršena planirana tehnološka nadgradnja. Od najzahtjevnijih radova izvršenih tijekom remonta, u nuklearci ističu zamjenu rotora glavnog električnog generatora i glave reaktorske posude, na kojoj su uz to izvršena i poboljšanja u hlađenju reaktorske glave, te zaštita pred neutronskim i gama zračenjem.

Nuklearka je modernizirana i uključivanjem u njen sustav novog dizelskog generatora, rekonstruiran je 400-kilovoltni relej, pojačane su i unaprijeđene dalekovodne veze s elektroenergetskim sistemom Slovenije, te izvršeno niz drugih poboljšanja i unaprjeđenja.

Na zahtjevnom remontu radilo je uz zaposlene u nuklearci i oko 1500 vanjskih suradnika, a zajedno s postupkom ponovnog pokretanja nuklearke odvijala su se i završna testiranja opreme i sustava prema zahtjevima dokumenata koji propisuju njen rad. Posebna pozornost pri tom je posvećena testiranju novih tehnoloških rješenja, priopćili su u nedjelju iz nuklearke Krško.