CARL BILDT DEMANTIRA

Krši li Švedska sankcije Iranu zbog Ericssona?

  • Autor: Gordan Duhaček
  • Zadnja izmjena 19.10.2012 09:51
  • Objavljeno 19.10.2012 u 07:00
Carl Bildt

Carl Bildt

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Sankcije koje je Europska unija uvela Iranu zbog njegova atomskog programa razotkrile su poslove švedskog Ericssona s islamskom republikom, ali i razlog zašto je Švedska preko svojeg ministra vanjskih poslova Carla Bildta pokušavala razvodniti predložene mjere. Nakon što su to objavili mediji, Švedska sve uvrijeđeno demantira, dok visoki izvori iz Bruxellesa potvrđuju da je doista bilo tako

'To je sve anonimna kleveta! Izvještaji objavljeni u izraelskim medijima navode anonimne izvore iz tamošnjeg ministarstva vanjskih poslova, a meni se čini da se anonimnom klevetom ne trebaju voditi odnosi između dvije zemlje', ljutito je u ponedjeljak reagirao u Bruxellesu švedski ministar vanjskih poslovaCarl Bildt, upitan da komentira optužbe da je razvodnjavao sankcije EU-a prema Iranu kako bi zaštitio poslovne interese švedske tvrtke Ericsson.

Dan prije je izraelski Haaretz objavio da tamošnje ministarstvo vanjskih poslova smatra da Švedska ne želi ugroziti poslove Ericssona s Iranom, a onda možda i s Kinom, iako te države imaju 'problematičan odnos prema ljudskim pravima'. Anonimni izraelski diplomati rekli su da su im europske kolege otkrile da Carl Bildt možda ima i 'osobni interes' u svemu tome te da zato Švedska pokušava ublažiti sankcije EU-a prema Iranu. Prema Haaretzu, sve to prilično nervira Francusku, Njemačku i Veliku Britaniju, pa je navodno jedan njemački diplomat ponašanje Švedske i njenog ministra vanjskih poslova opisao 'sramotnim, apsurdnim i nelogičnim odugovlačenjem'.

Nove sankcije EU-a prema Iranu sadrže, između ostaloga, zabranu uvoza iranskog plina i transakcije između europskih i iranskih banaka, ali je zato izostavljena odredba o zabrani prodaje telekomunikacijske opreme (dakle onoga što Ericsson proizvodi), a to je na švedsko inzistiranje objašnjeno 'humanitarnim razlozima'. Službeno objašnjenje Švedske je da u toj zemlji živi brojna iranska zajednica kojoj bi se tako onemogućio kontakt s rodbinom u Iranu.

S druge strane, Ericsson je potvrdio novinarima da obavlja poslove u Iranu s tri tamošnje firme, isključivo s ciljem da '70 milijuna Iranaca može razgovarati te telefonirati izvan zemlje, što je dobro za otvorenost i demokraciju'. Švedska se toliko naljutila na optužbe da je pozvala izraelskog veleposlanika u Stockholmu kako bi prosvjedovala kod njega.

Ipak, europskim medijima su pojedini europski diplomati potvrdili navode Haaretza, odnosno izraelskog ministarstva vanjskih poslova, o tome da su Švedska i Carl Bildt doista ciljano razvodnjavali prijedlog sankcija protiv Irana. Opet je riječ o anonimnim izvorima, tako da Bildt neće znati koje europske veleposlanike u Stockholmu treba pozvati na uručivanje bijesne protestne note zbog nečega što toliki potvrđuju da je istina, koja Švedsku izgleda jako boli.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi