PITANJE POBAČAJA

Stier: Život treba zaštiti od začeća

03.03.2017 u 15:33

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier u petak je, na novinarsko pitanje koji je njegov stav oko pobačaja, kazao da kroz što bolju edukaciju "moraju zaštiti život od začeća"

"Kao što znate mi prihvaćamo ono što kaže znanost 21. stoljeća, to je da život počinje začećem, a kao kršćanski demokrati također prihvaćamo da živimo u demokratskom pluralnom društvu i da mnogi građani ne prihvaćaju takvu činjenicu", rekao je Stier. 

Stier je zaključio kako se moraju usredotočiti na to da bude što bolja edukacija i kroz to zaštiti život od začeća.

"Mislim da se svi slažemo oko toga da je cilj da bude što manje pobačaja", rekao je Stier novinarima koji su ga nakon sastanka ministara vanjskih poslova zemalja Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi pitali kakav je njegov stav o pobačaju i za kakav će se zakonski prijedlog zalagati.

Ustavni sud dan ranije odbacio je prijedlog da se postojeći zakon što regulira pravo na pobačaj proglasi neustavnim, zatraživši istovremeno od Hrvatskog sabora da u roku od dvije godine donese novi zakon koji regulira ovo osjetljivo pitanje.

Stiera su pitali i je li moralno da za vrijeme mandata ministra državne imovine Gorana Marića napreduju članovi njegove obitelj, a odgovorio im je da, iako nije upoznat s detaljima, nema razloga ne vjerovati Mariću kad je rekao da nije sudjelovao u donošenju te odluke, da je njegov brat dugo bio u tom sustavu i da je ispunjavao sve uvjete.

Premijer Andrej Plenković komentirajući u petak slučaj zapošljavanja brata i šogora ministra državne imovine Gorana Marića u Hrvatskim željeznicama rekao je kako je taj slučaj sam brat ministra Marića razriješio podnijevši u četvrtak ostavku te da se i sam ministar o tome očitovao, čime je slučaj završen.