vikica krolo

'Za pet godina milijun i 200 tisuća građana moglo bi ostati bez svog liječnika'

26.08.2020 u 09:01

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je 2213 liječnika obiteljske medicine. Od toga je 628 obiteljskih liječnika starije od 60 godina, 600 liječnika je u dobi između 55 i 60 godina, a samo je 185 liječnika koji su trenutačno na specijalizaciji iz obiteljske medicine

'Svih 20 godina, svaki ministar govori o reformi primarne zdravstvene zaštite. Međutim, nešto se reformira kroz primarnu zdravstvenu zaštitu kroz zakone, ali bolnički dio se ne dira. Vidi se intencija da se bolnički sustav jača, što nije dobro za zdravstveni sustav. U bolnicama imamo 3000 mladih specijalizanata, a 8800 liječnika', opisala je stanje u obiteljskoj medicini, nedovoljnom broju liječnika, preopterećenosti sustava Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine i predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine u emisiji HTV-a, "Dobro jutro, Hrvatska".

Dodala je kako je usprkos svim reformama liječnika obiteljske medicine prije 4 godine bilo 2400, a sada ih je oko 2000.

'S obzirom na devastaciju primarne zdravstvene zaštite imamo sve stariju populaciju u obiteljskoj medicini. Za otprilike 5 godina, 30 posto obiteljske medicine otići će u mirovinu. To znači da bi preko milijun i 200 000 građana moglo ostati bez svog liječnika', istaknula je Krolo.

Rasterećenje sustava Vikica Krolo istaknula je kako zbog epidemije COVIDA-19, a inače velikog broja zahtjeva prema liječnicima obiteljske medicine, imaju od 100-200 kontakata.

Krolo navodi kako trenutno imamo 61 liječnika na 100 tisuća stanovnika obiteljske medicine, a idelano bi bilo kad bi na svakog liječnika bilo 1500 upisanih pacijenata.

'Smanjivanje administracije, koja u obiteljskoj medicini oduzima najmanje trećinu našeg vremena. Tu je potrebna informatizacija bolnica. Elektronsko naručivanje pacijenata i pregledavanje nalaza te da se ne prepisuju već da su upisani u kartone', rekla je Krolo dodajući kako je ministar zdravstva Vili Beroš, od kada je stupio na dužnost, pokazao veliki interes i entuzijazam da nešto napravi u zdravstvenom sustavu, ali je epidemija covid-19 to zaustavila.

'Jedan od planova je bio da se u sljedećih 5 godina raspiše oko 504 specijalizacije za obiteljsku medicinu. Problem je plaćanje specijalizacija. Specijalizacija obiteljskog liječnika košta milijun kuna, a traje 4 godine. Lokalne zajednice teško taj novac mogu platiti. Jučer je dogovoreno na sastanku s ministrom Berošem da će pokušati riješiti plaćanje specijalizacija na nacionalnoj razini', rekla je.

Istaknula je kako se informatizacijom pomoglo pacijentima u vrijeme pandemije, s obzirom na to da ne mogu dolaziti u velikom broju kako su inače navikli dolaziti.

'Pacijenti manje fizički dolaze u ordinacije, ali broj kontakata nije pao', zaključila je Krolo.