APEL IZ PRIMORJA

Krizni eko stožer: Zatvorite Marišćinu ili pronađite smještaj za oko 2000 ljudi!

10.11.2018 u 12:28

Bionic
Reading

Iz Kriznog eko stožera Marišćina u subotu su priopćili da je kvaliteta zraka i života u naselju Marčelji u Viškovu dotaknula dno i da mještani više nemaju strpljenja za nepodnošljivi smrad te su pozivali institucije da odmah zatvore Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina ili pronađu odgovarajući smještaj za oko 2000 ljudi.

U Kriznom eko stožeru pitaju se zašto mjerodavni ne reagiraju na, kako kažu, nepodnošljivi smrad s Marišćine koji tjednima onemogućuje normalan život. Priopćenje su uputili u povodu jutrašnjeg protestnog okupljanja dvadesetak mještana ispred glavnog ulaza u Marišćinu. Smatraju da se o gospodarenju otpadom na Marišćini ne može govoriti, jer da se ondje čini sve, samo ne gospodari otpadom.

Ističu da je smrad u posljednjih 15 dana nepodnošljiv jer "nesnosno smrdi sumporovodik (H2S), izuzetno otrovan i zapaljiv plin." Navode da je otrovnost tog plina širokog spektra, a najveći utjecaj ima na živčani sustav. Izlaganje niskim koncentracijama može izazvati iritaciju očiju, suho grlo i kašalj, kratak dah i nakupljanje tekućine u plućima, a dugoročno izlaganje niskim koncentracijama može uzrokovati umor, gubitak apetita, glavobolje, slabljenje pamćenja i slične simptome.

"Ta sudbina čeka najmanje 2000 stanovnika sjevernih naselja Općine Viškovo, ukoliko se ne zaustavi emisija ovog otrovnog plina s primitivnog odlagališta otpada Marišćina," smatraju u Kriznom eko stožeru.

U nastavku su pojasnili da je u posljednjih 15 dana, od 25. listopada, prekoračenje granične vrijednosti sumporovodika gotovo svakodnevno i višesatno te da su pojedine satne vrijednosti veće od granične i za 250 posto. Uredba o razinama onečišćujućih tvari u zraku dopušta 7 prekoračenja dnevne i 24 prekoračenja satne granične vrijednosti tijekom kalendarske godine, a od 25. listopada do 9.studenoga u 18 sati satna granična vrijednost prekoračena je 27 puta, što znači da stanovnici Marčelja udišu zrak druge kategorije, naveli su.

  • +11
Prosvjednici blokirali ulaze u Županijsko odlagalište otpada Marišćina Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Na upit što se čini u vezi s prekoračenjima, iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije odgovorili su im da komuniciraju s Inspekcijom zašte okoliša i Ekoplusom, koji upravlja Marišćinom. Iz eko stožera ističu da "zrak koji smrdi na trula jaja, koji izaziva nervozu kod odraslih i povraćanje kod djece, prema tom istom zavodu još uvijek ne spada u drugu kategoriju jer podaci sa mjerne stanice nisu validirani i statistički obrađeni." 

"Gospodo iz zavoda, inspekcije, a pogotovo iz Ekoplusa, ne treba nam ni validacija ni statistika da vam kažemo da smrdi, dovoljno nam je osnovnoškolsko poznavanje kemije i biologije da znamo da je otrovno, iako tvrdite suprotno i najavljujete najstrože osude i sankcije prema neimenovanim pojedincima," poručili su iz Kriznog eko stožera Marišćina.

Iz centra Marišćina je smrdjelo, smrdi i će smrdjeti sve jače, naglašavaju.