smrad iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina

Krizni eko stožer Marišćina poziva ministra Ćorića na hitni sastanak

13.12.2018 u 10:37

Bionic
Reading

Iz Udruge Krizni eko stožer Marišćina pozvali su u četvrtak ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića na hitni sastanak u Viškovu, na kojemu bi mu predstavili prijedlog rješenja problema u vezi sa smradom iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, a od ministra očekuju da iznese svoja stajališta kako riješiti taj problem

'Molimo Vas da nam hitno javite termin kada Vas možemo ugostiti, a pri odabiru termina vodite se činjenicom da je stanje alarmantno i ne trpi odgode', poručuju iz Kriznog stožera.

Ministar Ćorić je o gospodarenju otpadom govorio u utorak u Rijeci na sastanku članova Vlade sa svim županima te predstavnicima udruga gradova i općina, a iz stožera ističu kako bi se iz njegovih 'hvalospjeva projektu Marišćina' dalo zaključiti da uopće nije upoznat s trenutnim stanjem u tom centru.

'Ne znamo ignorirate li situaciju namjerno ili ste loše informirani, ali situaciju na i oko tog županijskog centra može se opisati svakako, ali nikako kao uspješan projekt kakvog treba provesti do 2023. u cijeloj Hrvatskoj', navode iz Eko stožera.

Ističu da mještani Viškova, naročito sjevernog dijela, više od šest godina žive u nedostojnim uvjetima te da godinama osjećaju izravne posljedice loših političkih odluka o odabiru lokacije, kao i o odabiru koncepta obrade smeća.

'Naša dvorišta, nekad bogata čistim šumskim zrakom, postala su zone 2. kategorije zraka na kojima sumporovodik i čestice fine prašine (PM10) svakodnevno prelaze granične vrijednosti. Prisiljeni smo zatvarati se u domove, jer nam neizdrživi smrad deponijskih plinova ne daje mogućnost obitavanja izvan domova ili prozračivanja. Cijela situacija za nas je vrlo stresna, a stres je okidač za mnoge zdravstvene probleme', upozoravaju.

Napominju da je struka još 1999. za županijski centar i kompleks sortirnica i kompostana predložila lokaciju Nova u Općini Klan, ali je tadašnja SDP-ova lokalna vlast odlučila da pored dva postojeća smetlišta 'u našu općinu treba instalirati još jedno, treće smetlište posve drugačije tehnologije'.

'Svjesni smo da politika Vaše stranke još od 2005. gura izgradnju skupih i neučinkovitih regionalnih centara za uništavanje korisnog otpada. Vidjeli smo i da se ponosite centrom Marišćina, iako znamo da je to zastario i promašen koncept. Naše poimanje ekološkog gospodarenja otpadom se u potpunosti razlikuje od Vašeg, ali bez obzira što drugačije promišljamo, želimo vjerovati da je i Vaša želja da gospodarenje otpadom bude ekološki i zdravstveno prihvatljivo građanima', zaključuju iz Udruge Krizni eko stožer Marišćina.