NEMA POSLA IMA SEKSA

Kriza u Irskoj povećala natalitet

27.11.2012 u 17:36

Bionic
Reading

U 2009. u Irskoj je rođeno 75.554 djece, deset tisuća više nego 2006., u doba gospodarskog procvata kada su Irsku nazivali "Keltskim tigrom", a tadašnji premijer Bertie Ahern predviđao je da gospodarski bum može samo rasti, ne i padati.

No recesija u svijetu i dužnička kriza eurozone pretvorila je Irsku u jednu od europskih država s najvišom stopom nezaposlenosti. Unatoč tome visoka stopa rađanja nastavila se i u 2011. rođeno je 74.650 djece

Visok natalitet pomaže Irskoj nadoknaditi visoku stopu iseljavanja jer 250, uglavnom mladih ljudi u 20-im godinama gotovo svakodnevno odlazi u svijet.

Stručnjaci predviđaju da će u idućih pet godina natalitet u Irskoj rasti više od 8 posto, a to je četiri puta više od prosjeka Europske unije.

Irska je i dosad imala jednu od najviših stopa nataliteta u Europskoj uniji s nešto više od dva djeteta po ženi, a financijska kriza toj je tradiciji pridodala novu dimenziju. Žene odustaju od karijere zbog visoke nezaposlenosti i odlučuju se imati više djece u kombinaciji s padom troškova za izdržavanje djeteta.

"Tijekom gospodarskog buma supruga je radila i bili smo više usredotočeni na novac. Kada izgubite posao vaš se fokus promijeni", otkriva 30-godišnji Paul Meade čija je supruga ostala bez posla i tek tada rodila prvo dijete.

Otkako je izbila financijska kriza najveći pad BDP-a u zemljama eurozone doživjela je upravo Irska, koja je istodobno među bogatijima u EU, a to znači da pad životnog standarda nije brojne irske obitelji povukao u siromaštvo.

Vlada je mjesečnu naknadu po djetetu smanjila sa 160 na 140 eura no i smanjen dječji doplatak u Irskoj još je velik u odnosu na druge dijelove Europe. Mnogi zato planiraju obitelj, a anketa provedena na 700 žena pokazala je da je 39 posto njih odgovorilo kako ih je upravo recesija potaknula da povećaju obitelj.

Dječji doplatci su smanjeni, ali su i trgovci pojeftinili dječje potrepštine.