ŠTO JE TEODOR OSTAVIO IZA SEBE

Kritična situacija nizvodno od Karlovca

Visok vodostaj Kupe

Izvor: Cropix / Autor: Robert Fajt / CROPIX

Bionic
Reading

Nakon što je Kupa rasla 32 sata, vodostaj je u devet sati počeo opadati. Iako je vodostaj pao za samo jedan centimetar i sada iznosi 777 centimetara, i dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplave na širem području grada Karlovca

Mnoge ceste su zatvorene za promet, a trenutno je situacija najgora nizvodno od Karlovca na području Koritinje. Situacija nije ništa bolja ni s vodostajem Korane, koja se izlila u Mekušju.

'Nikako ne očekujemo da bi Kupa dosegnula osam metara, već možda najviše vodostaj iz siječnja ove godine kada je bio 784 cm. To znači da imamo, nažalost, uobičajeno plavljenje i ništa novog, dramatičnog, s čim već ne bismo imali iskustva', kazala je voditeljica karlovačke ispostave Hrvatskih voda Biljana Željeznjak.

Da razloga za uznemiravanjem nema, potvrdio je i županijski pročelnik Službe 112 Martin Barić.

'Na prostoru grada Karlovca uvedene su izvanredne mjere obrane. Kupa je u laganoj stagnaciji, ali još uvijek raste. Zbog visokih vodostaja određene državne ceste, županijske i lokalne su zatvorene na području grada Karlovca, Ogulina i Ozlja. Sada je najkritičnije nizvodno od grada. Zatvorena je D36, kod Blatnice i Koritinje. Kobilić je dostupan jedino kroz šumu od pravca D36. Nije bilo potrebe za izgradnjom zečjih nasipa na prostoru Logorišta. Mekušje je tu kako je, Korana je poplavila jer nije završen nasip. Danas će djelatnici Hrvatskih voda obići stanje na terenu', rekao je Barić.

Nabujale su i ostale rijeke, Dobra u Ogulinu, zbog čega je zatvorena državna cesta D42 Ogulin-Oštarije.

Noćas oko 2.30 sati zatvorena je i cesta D36 na potezu Blatnica-Koritinja i nizvodno prema Huzju, u Karlovcu je poplavljena cesta na Obali Trnskog, a vatrogasci ispumpavaju i podrume u Vrazovoj ulici.

Zaštita od štetnog djelovanja voda i obrana od poplava tema je sastanka koji će se danas održati u Velikoj vijećnici Grada Karlovca, kojemu će nazočiti i direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, najavio je dogradonačelnik Dubravko Delić.

Stabilizacija na varaždinskom području

U Varaždinskoj županiji jučer kasno poslijepodne proglašene su izvanredne mjere obrane od poplava za slijev rijeka Bednje i Plitvice, no rijeke su se preko noći stabilizirale. Kiša više ne pada.

Bednja i Plitvica izlile su se oko Ludbrega, Varaždinskih Toplica i Velikog i Malog Bukovca. Nekoliko lokalnih cesta je zatvoreno, vatrogasne ekipe su i dalje na terenu.

Riječko područje: Vatrogasci izašli na 750 intervencija!

U Rijeci je jučer bilo daleko najgore. Štetu je uzrokovala snažna bura koja je čupala stabla i nosila sve pred sobom. Pojedini dijelovi šireg riječkog područja još su uvijek bez struje i vode, a otežan je i promet Jadranskom magistralom prema Senju.

Nakon jučerašnjega dana kada su sve raspoložive ekipe vatrogasaca i ostalih komunalnih službi bile na terenu, danas se saniraju štete na širem rijekom području. U PGŽ bilo je oko 750 intervencija vatrogasaca.

Tijekom noći stanje se u prometu normaliziralo. Iz Policijske uprave primorsko-goranske kažu da jutros u Rijeci nije bilo većih intervencija. Osnovnoškolci i srednjoškolci danas su na nastavi, nakon što je, podsjetimo, župan Komadina jučer preporučio da se popodnevna smjena ne održi.

Trenutačno djelatnici Elektroprimorja rade na otklanjanju kvarova na elektrodistribucijskoj mreži na području Grobinštine. Ukoliko ga ne otklone, u popodnevnim satima može doći do prekida isporuke vode u naseljima Bajićevo i Rakovo selo, Mikeji, Kačani, Ilovik te na području grada Grobnika.

Na riječkom području očekuje se slabljenje bure, no ona će i dalje biti jaka - pod Velebitom olujna s orkanskim udarima. Dodajmo kako je magistrala od Senja zatvorena za sav promet, kao i riječka zaobilaznica na dionici Vežica - Kuzam.

Zagreb: 20-ak ozlijeđenih, 300 intervencija

Vjetar je lomio stabla te dizao krovove kuća i zgrada i u Zagrebu. Dvadesetak je ljudi tijekom jučerašnjega dana ozlijeđeno. Sljemenska cesta još je uvijek zatvorena, a vatrogasci su samo tijekom ove noći imali pedesetak intervencija.

Vjetar je lomio stabla te dizao krovove kuća i zgrada i u Zagrebu. Dvadesetak je ozlijeđenih. Sljemenska cesta još je uvijek zatvorena, a vatrogasci su samo tijekom ove noći imali pedesetak intervencija.

Od početka nevremena imali smo 300 intervencija. Polovicu je odradila Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba, a drugu polovicu su odradila dobrovoljna vatrogasna društva. Dakle, imamo dobru suradnju! Najviše je bilo uklanjanja stabala, s kolnika, s automobila, sa žica, s krovova. Zatim smo imali skidanje žbuke, limova, ma sveqa što je ugrožavalo ljude, rekao je zapovjednik JVP Grada Zagreba Mladen Malčić.

Jedno od većih nevremena

Olujni vjetar danas je ipak malo oslabio, i nije ni približno opasan kao jučer, kada je na Krčkome mostu izmjeren udar vjetra od čak 238 kilometara na sat.

Kako doznaje HRT jutros, kod Senja i Karlobaga udari vjetra iznose oko 100 kilometara na sat.