crna statistika

Kriminal se u Hrvatskoj za vrijeme pandemije s ulica preselio na internet, a došlo je i do porasta nasilja u obitelji

19.09.2021 u 23:49

Bionic
Reading

Manje ubojstava i razbojništva, ali više silovanja i kibernetičkog kriminala. To je slika kriminaliteta za vrijeme pandemije. U prvih sedam mjeseci ove godine bilježi se njegov rast za devet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine

Kriminal se u vrijeme pandemije s ulica preselio na internet.

'Mogli bi i tako reći. Ne treba tu velika mudrost, čim imate mogućnost nešto elektronički odraditi, u smislu kažnjive radnje ili bilo koje prikrivene aktivnosti, tome pogoduje i situacija koja je bila, ograničenje kretanja, komunikacije', kazao je Dubravko Klarić, kriminalistički stručnjak za HRT.

Tako u prvih sedam mjeseci ove godine ima 95 više kaznenih djela vezanih uz kibernetičku sigurnost nego u istom razdoblju prošle godine. Gotovo isti rast i u koruptivnim kaznenim djelima, koja uključuju primanje i davanje mita, zloporabu položaja. Ipak, treba imati na umu da se takva djela dulje istražuju.

'Imamo značajne aktivnosti na kojima smo radili proteklih godinu, odnosno dvije godine, a koje smo realizirali u ovoj godini, kaže Marina Mandić', glasnogovornica MUP-a.

Očekivano, za vrijeme pandemije došlo je do porasta nasilja u obitelji, ali i silovanja.

'Vrlo visok udio kaznenog djela silovanja događa se među bliskim osobama, najčešće među bračnim drugovima, i taj udio je između 30 i 50 posto', kaže Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Nasilje u obitelji policija sada češće kvalificira kao kazneno djelo, umjesto kao prekršaj.

'Porast kaznenih djela može ukazivati na neke druge nedostatke, da jednostavno žrtve prijavljuju nasilje tek onda kada ono eskalira, kada se brutalizira', kaže Ljubičić.

Ubojstava i pokušaja ubojstava manje je nego u prvih sedam mjeseci 2020. godine. Tržište droga, pak, u pandemijskoj godini nije zamrlo, ali se promijenilo.

'Došlo je do nečega što mi zovemo domaća proizvodnja. Dakle, posebice se to odnosi na područje zlouporabe marihuane, više smo otkrili indoor i outdoor laboratorija u kojima se proizvodi marihuana', kaže Mandić.

U prvih sedam mjeseci ove godine u porastu su i kaznena djela u cestovnom prometu, i to za 20 posto.