ALBANSKI PREDSJEDNIK U SKOPLJU

'Kriminal ne smije ugrožavati suživot'

19.04.2012 u 14:00

Bionic
Reading

Nakon okrutnog peterostrukog ubojstva kraj Skoplja tenzije među Makedoncima i Albancima u Makedoniji ponovno su skočile. Makedonski i europski dužnosnici danima pokušavaju spustiti loptu, a danas im se, prilikom službenog posjeta Skoplju, priključio i albanski predsjednik Bamir Topi

'Odluka balkanskih zemalja da idu prema članstvu u EU i NATO-u je proces bez povratka. Svaki nacionalistički refleks ili bilo kakva klima predrasuda nanijet će štetu odnosima Makedonaca i Albanaca u zemlji, ali i u regiji. Želimo poručiti da ljudi trebaju živjeti u miru i skladu te da svaki kriminalni čin treba podleći pravnim procedurama', rekao je Topi u Skoplju, a prenosi Slobodna Europa.

Posjetom Makedoniji, koja dolazi u posebno osjetljivo vrijeme, Topi se priključio predstavnicima OSCE-a, NATO-a i Europske unije koji su posljednjih dana pozvali na smirenje strasti nakon okrutnog ubojstva petorice mladića kod Smiljkovaca, koje je odmah protumačeno s nacionalnim predznakom. Jučer se po tom pitanju oglasio i kosovski premijer Hašim Tači, koji je pozvao makedonske vlasti da ne nasjedaju na provokacije onih koji državi ne žele dobro.

Makedonska ministrica unutrašnjih poslova Gordana Jankuloska jučer je demantirala nagađanja da su ubojice pronađene i dodala da istraga ide svojim tijekom. Probijajući se kroz šum senzacionalističkih informacija koje, osobito kroz srpske medije, dolaze i u hrvatsku javnost, nadamo se da će policija uistinu i obaviti svoj posao te da će se Makedonija vratiti u koliko-toliko mirnu svakodnevnicu.