AFERA ŠIPAN

Krim-policija u Vlahušićevu uredu

  • Autor: Matko Saltarić
  • Zadnja izmjena 15.06.2010 14:33
  • Objavljeno 15.06.2010 u 14:08
Andro Vlahušić

Andro Vlahušić

Izvor: Cropix / Autor: Admir Buljubašić/CROPIX

Kriminalistička policija jutros je posjetila dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića. Policija je u gradske urede ušla zbog tzv. afere Šipan koja je prošli mjesec dobrano poljuljala vladajuću gradsku koaliciju SDP-HNS, Nezavisna lista Pera Vićana

Policija je u gradske urede ušla ispitati Vlahušićevo navodno kršenje ovlasti, tako što je navodno sam odlučivao o kupnji nekretnine Dubravka na otoku Šipanu, vrijedne pet milijuna kuna, a bez odluke i potpore Gradskog vijeća.


Riječ je o nekretnini koja je u vlasništvu tvrtke 'Dubrovačko primorje' na čijem je čelu Pero Vićan, koji je inače sa svojom Nezavisnom listom dio vladajuće gradske koalicije. Priča oko prodaje nekretnine krenula je nakon što je iz gradskog dijela sredstava Društvo prijatelja dubrovačke starine na račun Dubrovačkog primorja uplatilo milijun kuna, a sve na Vlahušićev zahtjev, kako je tada izjavio donedavni predsjednik društva Denis Orlić

Prema Orliću, taj je iznos uplaćen kao predujam za kupnju nekretnine na Šipanu u vlasništvu Dubrovačkog primorja, za koju je grad bio zainteresiran. Vlahušić je tada na Gradskom vijeću izjavio kako uplata na adresu Dubrovačkog primorja nije bila na njegov zahtjev te da on nije dao nalog za prijenos novca u ime grada, već je društvo odluku o 'posuđivanju novca' Dubrovačkom primorju donijelo samostalno.

Orlić je komentirao kako na samoj uplatnici Dubrovačkom primorju kao svrha uplate stoji kupnja nekretnine Dubravka na otoku Šipanu. 'Društvo ta kupnja nije zanimala, uostalom to su gradski novci. Iznos od milijun kuna koje je društvo uplatilo', objasnio je Orlić predujam je gradu, 'to je polovica zarade od prodaje ulaznica na zidine koje je društvo po ugovoru ionako dužno uplatiti u gradski proračun'.

Riječ je o predujmu, ako gradsko vijeće prihvati ponudu prvokupa da se kupnja realizira do kraja. ako ne. Dubrovačko primorje dužno je vratiti taj novac, izjavio je tada Orlić. No na kraju balade gradska vladajuća koalicija odbila je Vićanovu ponudu u kojoj je za zgradu na Šipanu tražio pet milijuna kuna.

olicija je zbog cijele priče jutros posjetila gradonačelnikov i ostale gradske urede, ali tamo je došla kako Vlahušić kaže na njegov poziv. 'Mi smo sto posto čisti i zato smo sami pozvali policiju da prekontrolira svu dokumentaciju', ističe Vlahušić.

Iz dubrovačke policije potvrđuju jutrošnji posjet gradonačelniku. Neslužbeno doznajemo kako vjerojatno neće biti nikakvog kaznenog gonjenja, jer u cijelom postupku nema oštećene strane. No za službenu informaciju treba pričekati izvješće krim-policije koja provjerava svu dokumentaciju vezanu za spornu transakciju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi