ŠVICARAC PROPJEVAO

Krijumčar nuklearnih dijelova u vezi s CIA-om

22.01.2009 u 11:19

Bionic
Reading

Švicarac Urs Tinner, osumnjičen da je umiješan u najveću krijumčarsku mrežu nuklearnih dijelova, priznao je da je američkoj tajnoj službi CIA-i dao informacije zahvaljujući kojima je otkrivena mreža crnog tržišta koju je vodio pakistanski znanstvenik Abdul Kadir Kan

ŽENEVA - U dokumentarnom filmu koji će se emitirati u četvrtak na prvome programu švicarske javne televizije SF1, a agencija AP već ga je vidjela, Urs Tinner je izjavio da je američku tajnu službu obavijestio o isporuci dijelova za centrifugu namijenjenih izradi nuklearnog oružja za Libiju.

Pošiljka je zaplijenjena 2003. u talijanskoj luci Tarantu, što je Libiju prisililo da sve prizna i na kraju prekine s pokušajima nabave nuklearnih dijelova i razvoja nuklearnog oružja. Tinner je osumnjičen da je Kanovu tajnu mrežu opskrbljivao opremom koja je korištena za izradu centrifuga.

Tinnera su švicarske vlasti oslobodile prošlog mjeseca, pošto je gotovo pet godina proveo u istražnome zatvoru, a optužnica protiv njega tek će se podići.