'ZA GRAD' UPOZORAVA:

Krije li se iza rušenja Paromlina 'kumska' nagodba?

02.07.2014 u 13:39

Bionic
Reading

Stranka ZA GRAD jutros je poslala bager na Gradsku upravu. Nedavno rušenje dijela Paromlina, jedinstvenog spomenika industrijske arhitekture na ovim prostorima, dokaz je njene neučinkovitosti, smatraju u toj stranci te su protiv Gradske uprave podnijeli kaznenu prijavu zbog uništavanja kulturnog dobra

Iz te stranke napominju da rušenje bez natječaja izvodi tvrtka Paron, u čijim je prostorijama za vrijeme parlamentarnih izbora gradonačelnik imao svoj stožer, o čemu je tportal i jučer pisao. Paron je vlasnički povezan s tvrtkom Munis, otprije javnosti poznatoj kao tvrtki koja je s Gradom razmijenila veliku količinu zemljišta, zbog čega je Grad zaradio i prijavu USKOK-u.

'Radi li se i u rušenju Paromlina o još jednoj u nizu 'kumskih' pogodbi, trebaju istražiti institucije', upozoravaju iz stranke ZA GRAD. Podnijeli su kaznenu prijavu zbog sumnje da je nad Paromlinom počinjeno kazneno djelo oštećenja i nedozvoljenog izvoza kulturnog dobra iz članka 319. Kaznenog zakona, a jučer je upućen i dopis Ministarstvu kulture kojim se predlaže pokretanje odgovarajućih prekršajnih postupaka temeljem Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara.


'Krajnji je čas da nadležno ministarstvo temeljem utvrđenih činjenica pokrene odgovarajuće prekršajne postupke za koje je zakonom ovlašteno kao tužitelj. Ministarstvo nije 'bespomoćni promatrač', već ima zakonom predviđena ovlaštenja i dužnosti koja nažalost očito ne obavlja dulji vremenski period. Ministarstvu je zato poslan popis i opis prekršaja učinjenih u slučaju Paromlin, a ukoliko Ministarstvo ponovno zakaže, obratit ćemo se nadležnom državnom odvjetništvu', objasnio je Sandro Salopek, pravni stručnjak i vijećnik Stranke u gradskoj četvrti Novi Zagreb - istok.

'Postoji velik broj rješenja koje je moguće provesti u djelo i svaka daljnja pasivnost trenutne Gradske uprave, a posebice destrukcija Paromlina, svjedok je njene nesposobnosti da učini nešto produktivno za Zagreb. Milijuni iz gradskog proračuna potrošeni su na gradnju fontana koje za grad nemaju nikakve značajnije vrijednosti, umjesto da se taj novac uloži u neprocjenjiv potencijal zaštićenog kulturnog dobra Paromlin. Ovaj čin je još jedna potvrda bezidejnosti i nejasnog plana upravljanja gradom', zaključio je Svibor Jančić, vijećnik gradske četvrti Maksimir iz stranke ZA GRAD.