ISTRAŽIVANJE NOVE TV

Krešimir Bubalo nije nepobjediv u Osijeku

24.02.2013 u 19:26

Bionic
Reading

Osijek je trebao biti grad u kojem je utrka za gradonačelnika trebala biti predvidljiva zbog pobjede HDSSB-ovog Krešimira Bubala. No istraživanje 'Dnevnika' Nove TV pokazalo je da Krešimir Bubalo u drugom krugu ne može biti siguran u pobjedu te da mu se Ivica Vrkić, kandidat SDP-a, HNS-a, HSU-a i Nezavisne liste don Ivana Grubišića, opasno približava

Da se danas održavaju lokalni izbori, HDSSB-ov aktualni gradonačelnik Osijeka Krešimir Bubalo u prvom  krugu osvojio bi 32,8 posto, pokazalo je istraživanje Nove TV. Odmah iza njega je kandidat HNS-a,SDP-a i HSU-a Ivica Vrkić sa 20,5 posto. Jaroslav Pecnik ima 16,7 posto s listom Laburista, a HDZ-ova uzdanica Dražen Vidović ima potporu od 9,5 posto.

Dva pravaša, ali na različitim stranama nalaze se pri dnu utrke za gradonačelnika. Gordan Matković s listom HSP Ante Starčević ima 6,6, a Anto Đapić kao nezavisni osvaja 6,2 posto. Onih koji su se opredijelili za druge kandidate i neodlučnih ima 7,9 posto.

Tako bi se, da se danas održavaju izbori, u drugom krugu sučelili Bubalo i Vrkić, i iako bi u prvom krugu Bubalo bio uvjerljivo prvi, pitanje je da li bi odnio pobjedu u drugom krugu s Vrkićem. Naime, istraživanje je pokazalo kako su u drugom krugu dva kandidata poravnata. Bubalo osvaja 46,2 posto, a Vrkić 44 posto glasova birača. Na izbore neće izaći njih 6,7, a tri posto birača još odlučuje kome dati glas.

Krešimir Bubalo pritom može računati na više ženskih glasova - njih 48 posto, a najzastupljeniji je i s potporom mladih birača do 30 godina, s 54 posto. Za njega više glasuju oni s osnovnom školom - njih 52 posto, ali i iz prigradskih naselja - njih 49 posto.

Ivica Vrkić
pak može računati na više muških glasača - njih 49 posto, na birače od 45 do 60 godina - njih 47 posto, te one s višom ili visokom školom ili na njih 49 posto. Stanovnici grada najviše glasova, 47 posto, dat će Vrkiću.

Ukoliko pak Vrkića ne bi bilo u drugom krugu, Bubalo bi bez problema osvojio još jedan mandat. Najviše bi mu se u tom slučaju približio Jaroslav Pecnik s 38,3 posto naspram Bubalovih 52,3 posto, dok bi najveći poraz doživio bivši osječki gradonačelnik Anto Đapić koji bi osvojio 25,2 posto, a Bubalo 58,2 posto.


GRADSKO VIJEĆE  - HDSSB PRVI, POTOP HDZ-A
HDSSB može računati da će biti prvi s 28,3 posto potpore u izborima za osječko Gradsko vijeće. SDP, HNS i HSU sada će biti drugi s 18,1 posto, a Laburisti su s 11,6 posto treća stranka u Gradskom vijeću Osijeka. HDZ sa svojom listom ima 10,3 posto, a nezavisna lista Zvonka Horvata ima 7,9 posto. HSP sa svojom listom osvaja sedam posto. Opredijeljenih za ostale stranke ili neodlučnih birača je 16,5 posto.

PODRŠKA UNATOČ SVE LOŠIJEM STANJU U OSIJEKU

Iako bi, pokazalo je istraživanje, građani Osijeka Bubalu za njegov dosadašnji rad udijelili trojku, brojke su pokazale da Osječani jednako tako smatraju da je stanje lošije nego ikada prije. Njih 59,8 posto misli kako je stanje u gradu lošije u odnosu na protekle četiri godine. Da je isto, misli njih 22,3 posto, a da je bolje, samo njih 14,9 posto. 3,1 posto ne zna.

HDSSB godinama gradi političku kampanju na Osijeku kao gradu koji Vlada kažnjava, tako su tvrdili dok je na vlasti bio HDZ. No istraživanje pokazuje da većina građana tog grada misli da je ova vlada ista kao i prethodna, te da se prema Osijeku ponaša jednako. To misli njih 44,2 posto. Da je lošije, misli pak njih 34,2 posto, a da je bolje, samo 17 posto birača. Njih 4,7 posto ne zna.