TRANSPARENCY INTERNATIONAL

Krenuo projekt Knjigom po korupciji

15.10.2010 u 12:56

Bionic
Reading

Deset hrvatskih pisaca napisat će priče o korupciji ili priče inspirirane korupcijom za projekt Transparency Internationala Knjigom po korupciji, kreiranim da bi se ukazalo na pogubne posljedice te pošasti za društvo. Za pet priča TIH raspisuje natječaj za pisce koji nemaju CIP u NSB-u

U sklopu programa Kulturom po korupciji – KaPeKa Transparency International Hrvatska pokreće projekt Knjigom po korupciji u suradnji s nakladničkom kućom VBZ. Projekt će se odvijati kontinuirano uz druge aktivnosti i projekte TIH-a, u sklopu kojih će se ukazivati na štetnost korupcije i njene posljedice. Prva aktivnost KaPeKa je Kinom po korupciji, a realizirana je u sklopu filmskog festivala u Motovunu, ističe se u priopćenju TIH-a.

Predviđeno je i izdavanje knjige s ukupno petnaest kratkih priča o korupciji ili inspiriranih korupcijom deset uglednih hrvatskih autorica i autora te pet dosad još neobjavljivanih autora. Prvih deset priča će napisati (abecednim redom): Renato Baretić, Boris Dežulović, Ivica Đikić, Zoran Ferić, Miljenko Jergović, Julijana Matanović, Edo Popović, Ivana Simić Bodrožić, Tena Štivičić i Ivan Vidić.

Za preostalih pet priča se raspisuje natječaj pod sljedećim uvjetima: autor ne smije imati CIP u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci, priča ne smije biti duža od 10 kartica (18.000 znakova) i mora biti poslana poštom na adresu TIH-a (Ilica 35, 10 000 Zagreb) najkasnije do ponedjeljka 15. studenog 2010. Prijave moraju biti anonimne, potpisane šifrom, a tekst otipkan ili otisnut u jednom primjerku te uz priloženu elektronsku verziju na CD-u. Puno ime i prezime, zajedno sa svim kontakt podacima, treba priložiti u zasebnoj i zatvorenoj koverti uz prijavu.

Među pristiglim radovima žiri će izabrati pet priča koje će biti objavljene uz priče već spomenutih autora. Članovi žirija bit će prof. dr. Dean Duda s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Saša Šegrt, izvršna direktorica TIH-a, i Zoran Simić iz VBZ-a.

Knjiga bi trebala biti objavljena u prosincu, a TIH i VBZ planiraju i dalje objavljivati takve knjige s ciljem senzibiliziranja javnosti i konstantnog upozoravanja na problem korupcije. Nakon objave knjige planirano je njeno predstavljanje u svim hrvatskim županijama.